Angela Merkel și Emmanuel Macron au anunțat luni că așteaptă explicații de la partenerii danezi, după ce o anchetă de presă a arătat că serviciul de informații din țara nordică a ajutat SUA să îi spioneze pe liderii europeni.
Investigația publicată de un grup european de presă a descoperit că serviciul danez de informații a cooperat cu Agenția de Securitate Națională (NSA) pentru a spiona politicieni de top din Germania și Franța, dar și din alte state, între 2012 și 2014, când actualul președinte Joe Biden era vicepreședinte.
Macron a condamnat acțiunile autorităților daneze, după o întâlnire cu Merkel în care cei doi lideri au fost de acord că Washingtonul și Copenhaga trebuie să ofere răspunsuri.
Acest lucru nu este acceptabil între aliați, cu atât mai puțin între aliați și partenerii europeni”, a spus Macron.
Președintele Franței a spus că așteaptă claritate totală de la aliații danezi și americani.
Merkel a confirmat preocupările, spunând că „nu poate decât să fie de acord” cu mesajele lui Macron.
Cancelarul a adoptat totuși un ton ceva mai moderat, spunând că între timp a fost „reasigurată” de remarcile actualului ministru al apărării din Danemarca, Trine Bramsen.
Bramsen, care nu se afla în guvernul de la Copenhaga în perioada în care au avut loc acțiunile de spionaj, nu a confirmat dezvăluirile de presă, preferând în schimb să dea o declarație generală în care a condamnat astfel de acțiuni.
Potrivit televiziunii publice daneze, Bramsen a aflat de aceste acțiuni ale serviciilor de informații la sfârșitul lui 2020. În scurt timp, mai mulți oficiali din serviciile secrete au fost înlăturați din funcție, fără o explicație publică.
Cum a decurs spionajul
Postul danez de televiziune Danmarks Radio (DR) a indicat că Agenţia Naţională de Securitate a SUA (NSA) s-a conectat la cablurile de telecomunicaţii daneze pentru a spiona responsabili de prim-plan şi oficiali cu rang înalt din Germania, Suedia, Norvegia şi Franţa, potrivit AFP, citată de Agerpres.
Pentru a face acest lucru, NSA a beneficiat de colaborarea serviciilor daneze de informaţii militare FE.
DR a dezvăluit aceste informaţii după o anchetă desfăşurată în comun cu canalul suedez SVT, canalul norvegian NRK, canalele germane NDR, WDR şi cotidianul Suddeutsche Zeitung, precum şi cu jurnalul francez Le Monde.
NSA a putut accesa mesajele text, apelurile telefonice şi traficul pe internet, inclusiv căutări, chaturi şi servicii de mesagerie, potrivit DR.
Spionajul NSA a fost semnalat într-un raport intern al FE purtând numele de cod „Operaţiunea Dunhammer” şi prezentat conducerii FE în mai 2015, potrivit DR.
DR a declarat că informaţiile sale au fost confirmate de nouă surse care au avut acces la informaţii clasificate ale FE şi a precizat că dezvăluirile au fost confirmate independent de alte câteva surse.
În noiembrie 2020, DR raportase deja că Statele Unite au utilizat cablurile daneze pentru a spiona industria de apărare daneză şi europeană din 2012 până în 2015
Reacția lui Edward Snowden
Reacții au venit și de la vecinii Danemarcei, Norvegia și Suedia, care, la rândul lor, au fost țintele cooperativei de spionaj americano-daneze.
„Este inacceptabil dacă țările care au relații apropiate de cooperare simt nevoia de a se spiona”, a declarat premierul norvegian Erna Solberg pentru postul public NRK, care a luat parte la investigație.
O reacție a avut și fostul analist al NSA Edward Snowden, cel responsabil pentru publicarea a mii de documente secrete în 2013.
„Ar trebui să existe o explicație clară nu doar din partea Danemarcei, dar și a partenerului lor major”, a scris el pe Twitter.