- Familia unui pacient aflat în moarte cerebrală ca urmare a unei agresiuni acceptă ca bărbatul să devină donator de organe.
- De-aici începe ”dansul” telefoanelor și-al presiunilor. Doi procurori din Oradea încearcă să-l determine pe medicul legist să accepte prelevarea.
Carmen Pantiș a declarat că „nu s-a încălcat legea în acest caz”, dar a precizat și ce își reproșează.
„Eu, ca și coordonator de transplant, am sarcina să contactez familia, atunci când pacientul este declarat în moarte cerebrală. Apoi avem nevoie de acordul scris al medicului legist, conform legii”, a mai spus ea.
„În absolut toate cazurile medico-legale, precum accidente auto sau agricole, suicid, lovituri cauzatoare de moarte sau moarte violentă, prelevarea nu este valabilă fără acordul scris al medicului legist după ce se constată moartea cerebrală a pacientului”, a adăugat medicul.
Carmen Pantiș a declarat că, în acest caz, a vorbit personal cu medicul legist, care i-a explicat că e nevoie de timp de gândire și ar fi bine să discute cu procurorul de caz, pentru a afla mai multe detalii despre incidentul în care a fost implicat pacientul.
„Nu am reușit să îl găsesc pe procurorul de caz și asta este eroarea pe care mi-o asum, dar niciun act nu a fost incorect”, a afirmat ea.
În acest caz, familia s-a decis greu, a fost nevoie de 24 de ore pentru acord. Chiar și asa, familia a refuzat transplantul tuturor organelor, cu excepția cordului, pacientul în vârstă de 37 de ani fiind de religie budistă.
Medicul Carmen Pantiș, coordonator de transplant în Bihor:
Conform legii, prelevarea de organe e interzisă în cazurile de morți violente, dacă se compromite autopsia și, în consecință, șansele la aflarea adevărului și la un proces corect.
DNA i-a trimis în judecată pe un procuror, dar și pe medicul legist care inițial s-a opus prelevării, dar ulterior a acceptat-o.
FOTO: Facebook.com/Carmen Pantiș
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro