În același timp, el a subliniat că nu a luat o decizie în privinţa unei demisii şi că nici nu are ce să-şi reproşeze.

„Îmi cer scuze faţă de toţi cei care au suferit, în mod gratuit, de pe urma intervenţiei Jandarmeriei. Astfel de situaţii sunt analizate punctual. (…) Îmi asum tot ce s-a întâmplat în Piaţă”, a spus maiorul Laurenţiu Cazan, la TVR 1.

„Nu simt nicio presiune”

El este primul om care își asumă coordonarea întregii operațiuni a jandarmilor de la protestul din 10 august.

Întrebat dacă îşi va da demisia, Laurențiu Cazan a răspuns: „Mă gândesc la toate variantele, însă nu simt nicio presiune. Nu am avut nicio presiune asupra mea. Nu am luat nicio decizie”.

Laurențiu Cazan a mai declarat că mitingul din 10 august a avut anumite „particularități”, că persoanele violente nu au venit în grupuri în Piața Victoriei, ci individual, dându-și întâlnire în anumite puncte ale Pieței Victoria, iar apoi s-ar fi grupat „în eșaloanele doi-trei de adâncime”, având o mobilitate foarte mare.

„De data aceasta, chiar dacă am avut un număr mai mare, de ordinul sutelor, de persoane violente, oamenii nu se mai delimitau de ei. Nu am avut, de data aceasta, un spirit al mulțimii să se delimiteze de astfel de acțiuni”, a susținut comandantul acțiunii de intervenție a jandarmilor, la TVR 1.

De ce nu s-a intervenit gradual

Întrebat de ce nu s-a intervenit încă din primul moment pentru izolarea persoanelor agresive, Cazan a precizat că nu a dorit să genereze tensiune.

Nu am vrut să creăm tensiune. Pentru mine, ar fi fost foarte ușor ca la momentul 16.30 să restabilesc ordinea publică și gândiți-vă ce tensiuni erauȚ, a spus el, precizând că, în timpul întregii intervenții, au fost extrase din Piața Victoriei 20 de persoane violente.

Nu am folosit toată muniția pe care o aveam. Gazele nu prezintă niciun risc pentru populație”, mai spus Cazan.

El a precizat că, în momentul acțiunii în forță, „pe zona Ion Mihalache a fost găsit un auto cu sticle incendiare. I-au văzut când se aprovizionau. (…) Probabil că aveam jandarmi incendiați”.

Laurențiu Cazan a fost întrebat și despre turiștii israelieni care au fost scoși dintr-un taxi și bătuți de jandarmi.

„O parte dintre cei care atacau forțele de ordine foloseau taxiuri să plece”, a mai spus acesta.

Filmul Centrului de comandă

Comandantul dispozitivului de jandarmi susține că a existat un centru de comandă, în Guvern, în care se afla și prefectul Capitalei, Speranța Cliseru.

Cazan a mai spus că în 10 august, la ora 17.00, i-a fost prezentat procurorul militar, de către un coleg, i-a zis că e de serviciu.

Întrebat dacă procurorul a stat în Centrul de comandă, Laurențiu Cazan a spus: „A stat în zona Pieței Victoriei”.

Laurențiu Cazan a adăugat că, de la ora 20.00, el a cerut intervenția, în cazul în care violențele nu se opresc.

În total, ar fi dat 500 de ordine, care apar și în jurnalul de intervenție.

Cât despre incidentul cu femeia-jandarm, Laurențiu Cazan susține că s-a primit un apel la 112, conform căruia un local ar fi vandalizat.

„A venit prima dată poliția, care a fost încercuită și a cerut ajutor. Am luat decizia ca un grup de jandarmi din fața Guvernului, care nu aveau oameni de violență, să se deplaseze, dar au fost atacați permanent pe drum. Cei doi jandarmi s-au rupt de pluton”, a povestit el.

Mai mult, comandantul jandarmilor susține că femeia-jandarm ar fi spus: „Nu știu dacă am fost lovită sau m-am împiedicat când m-am desprins de grupa de jandarmi”.


Citește și: Petiția „Jandarmeria e toxică” adresată Organizației Națiunilor Unite. Peste 35.000 de oameni au semnat-o

 
 

Urmărește-ne pe Google News