- Primăria Sectorului 3 a decis să reamenajeze trotuarul de pe bulevardul Decebal. Lucrările au început de la Piața Alba Iulia, zona Unirii, și continuă spre Piața Muncii.
- Reamenajarea presupune lucrări ample, care implică pavaj nou, pistă pentru biciclete nouă și plantarea unor copaci chiar în fața ferestrelor blocurilor.
- În afara copacilor noi, care deja dau semne de deshidratare, mai sunt copacii deja existenți care sunt înconjurați până aproape de bază de dale de beton.
- Primăria Sectorului 3 înlocuiește până și piatra cubică de pe trotuar cu altă piatră cubică.
Teii au fost aduși în ghivece, transferați în niște găuri de aproximativ 1 metru pătrat și uitați acolo. La patru zile de la plantare, copacii deja dădeau semne că încep să se usuce.
Localnicii se declară nemulțumiți de proiectul primarului Negoiță. Aceștia nu văd utilitatea eliminării bucăților de gazon, schimbarea pavajului și nici a plantării unui nou rând de copaci.
Libertatea a discutat cu doi experți în peisagistică pentru a vedea cât de corect au fost plantați teii și care sunt șansele de supraviețuire ale arborilor.
Dacă nu mor, vor ridica pavajul
Din prima, Diana Culescu, președinta Asociației Peisagiștilor din România, observă o problemă.
„Arborii vor muri pentru că nu sunt udați cu normă de udare. Deja dau semne de deshidratare. Arborele dacă nu e udat regulat în primele două săptămâni și apoi cu normă de udare lunară, arborele moare”, spune Diana Culescu.
De aceeași părere este și Alex Pripiș, arhitect peisagistic. Acesta adaugă și că locurile unde au fost răniți copacii sunt „un loc unde pot intra bacterii si omorî arborele”.
Am întrebat experții și legat de bucata de pământ lăsată teilor pentru a crește și pentru a își lua apă.
Culescu spune că noii arbori sunt condamnați și că „o să moară în momentul în care ating punctul de la care nu se mai poate reface turgescenta”.
Cu alte cuvinte, odată ce trunchiul se îngroașă va ajunge să fie sugrumat de betonul din jurul lui și mai târziu va muri.
Iar teii care nu mor până în iarnă, vor ajunge în câțiva ani să strice pavajul.
Însă până atunci lumea uită și nu mai face legătură cu ce s-a întâmplat cu un an înainte
Diana Culescu, peisagist
„Arborii aceia nu vor trăi doar în metrul acela pătrat. În scurt timp vor ridica pavajul. Pentru că rădăcinile lor au nevoie de aer, fără de care apa nu poate circula, deci nu se pot alimenta cu apă”.
Dar asta se va întâmpla de-abia în primăvară, mai declară Culescu. Pentru că toți arborii care nu mor până la sezonul rece, o să își încetinească creșterea, dar în primăvară rădăcinile vor ieși la suprafață.
„Însă până atunci lumea uită și nu mai face legătura cu ce s-a întâmplat cu un an înainte”.
Copacii bătrâni, sufocați de dale de beton
Însă nu trebuie să așteptăm să crească teii pentru a vedea un copac sufocat de beton. Pe lângă arborii care există deja, primăria a pus dale uneori chiar și la mai puțin de 30 de centimetri de trunchi.
Pripiș consideră că „trebuia ales un pavaj care să permită infiltrarea apei înapoi în sol”.
Spațiul liber din jurul trunchiului trebuia să fie considerabil mai mare și trebuiau folosite grătare de protecție
Alex Pripiș, arhitect peisagistic
Copacii din pepiniere au standarde de calitate. Care e calitate copacilor nou plantați?
Trebuie știut că arborii crescuți în pepinieră sunt gradați în funcție de calitatea lor. Unde, printre altele, se iau în considerare grosimea trunchiului, înălțimea și frunzișul.
Diana Culescu spune că pentru ca o plantație urbană să aibă șanse de supraviețuire, nu doar că trebuie supravegheată și udată constant timp de 2 ani, pentru a putea fi considerată instalată, dar trebuie folosiți copaci de standard superior.
Altfel, „standardele inferioare sunt rupte de zăpadă, gheață și vânt”.
În București nu prea există aliniamente care să treacă de primul an.(…) Din păcate, la noi se gândesc lucrurile doar până la momentul în care se taie panglica
Diana Culescu, peisagist
Copacii de pe bulevardul Decebal, ”după forma pe care o au trunchiurile, cred că este vorba de niște rebuturi din pepiniere”.
Pripiș atrage atenția că deși la prima vedere trunchiurile par destul de groase și de înalte, lucru bun pentru un puiet, coroana acestora este extrem de rară, ”4-5 crenguțe cu frunze”.
Practic, puietul nu are cum să se hrănească.
Piatră veche înlocuită cu piatră nouă
Pe lângă pădurea urbană pe care primarul Robert Negoiță a început-o deja, în proiectul de reabilitare a trotuarului intră și înlocuirea pietrei cubice cu…. o altă piatră cubică.
Am încercat să luăm legătura cu Robert Negoiță pentru a afla costul lucrării de renovare, firma care a câștigat contractul, precum și necesitatea lucrărilor.
Până la publicarea articolului, nici primarul sectorului 3 și nici instituția pe care o conduce nu au răspuns solicitărilor Liberatea.