Pentru necunoscatori este o simpla oaza de verdeata si liniste, o plimbare “la aer curat” in mijlocul Bucurestiului. Pentru biologi este o adevarata minune. Copacii vindecatori, pomii care alunga tantarii, stejarii seculari, plantele medicinale si plantele carnivore sunt numai cateva din punctele forte ale uneia din cele mai vechi gradini botanice de la noi din tara. (George Stoica)

La mai putin de 100 de metri de intrarea in Gradina Botanica se afla sectorul decorativ ce ocupa o suprafata de peste 5.000 metri patrati. Acesta este sectorul ce uimeste prin bogatia de culori indiferent de anotimp. Aceasta parte a gradinii are si un secret pe care putini il cunosc.

“Acest sector este amenajat de mine si am reusit printre altele sa aclimatizez un pom adus tocmai din China. Se numeste „Pomul cu banane” pentru ca face niste fructe in forma de banane mai mici. Este aclimatizat numai in Gradina Botanica si din pacate e singurul exemplar. Aceste fructe ale lui contin o substanta curativa pe care cei din zona Chinei o folosesc in tratarea unor forme de cancer”, ne-a declarat biologul George Nedelcu, unul din cei mai vechi angajati ai gradinii botanice.

Tot in acest sector mai intalnim o alta “minune medicinala” a gradinii si anume Pomul medicinal Ginko Biloba care, potrivit celor spuse de biologul Nedelcu este una din cele mai vechi specii de pe glob. Originar tot din China, din frunzele si florile acestui pom se realizeaza o serie intreaga de medicamente folosite mai ales in detoxifierea organismului.

“Tot in aceasta parte a gradinii mai avem o specie de arbori care pe langa frumusetea lor mai au o caracteristica pe care putini o cunosc. Ei emana un miros care alunga tantarii pe o raza de cateva sute de metri. Paulovenia sau copacul care alunga insectele este adus tot din China, cultivat si crescut numai aici. Noi suntem bucurosi ca datorita lor nu mai este nevoie sa dam cu insecticid care ar putea dauna plantelor din jur”, ne mai spune George Nedelcu.

“O gradina botanica e construita in primul rand pentru scopuri didactice, apoi pentru scopuri de cercetare privind aclimatizarea plantelor, evolutia lor si asa mai departe. In al treilea rand are rol de protejare a plantelor in curs de disparitie si abia in ultimul rand e o atractie pentru publicul larg interesat de flora tarii noastre, dar si de cea a altor tari”, ne mai precizeaza biologul George Nedelcu.

A fost infiintata in 1860

Gradina Botanica din Bucuresti a fost infiintata in anul 1860, de doctorul Carol Davila. De-a lungul timpului gradina a fost mutata de mai multe ori pana a fost amplasata pe actualul loc din vecinatatea Palatului Cotroceni. In prezent gradina se intinde pe o suprafata de 17 hectare si este organizata in sectoare, avand spatii amenajate in aer liber si in sere. Tot in interiorul gradinii se afla si primul muzeu botanic din Romania, infiintat de Dimitrie Brandza in anul 1884.

Costul unei simple vizite este de doar 2 lei pentru adulti, iar pentru copii, 1 leu. Gradina Botanica poate fi vizitata zilnic intre orele 8.00-20.00.

 
 

Urmărește-ne pe Google News