Terenul de 12 hectare retrocedat din Parcul IOR este, de câteva zile, împrejmuit cu un gard negru, pe care au fost montate, de asemenea, semne cu „suprafață privată”.
Au folosit drujba în plină zi
Miercuri, în plină zi, zgomotul traficului de pe bulevardul Nicolae Grigorescu din Sectorul 3 era acoperit doar de un singur alt sunet: al drujbei.
Cei care au trecut prin Parcul IOR, pe lângă terenul acum privat, au putut vedea pe viu cum mai mulți copaci se prăbușesc, pur și simplu, sub tăietura lamelor.
Un video care surprinde un astfel de moment a fost postat pe Facebook de Grupul de Inițiativă IOR. În filmare se poate auzi drujba, iar după ce primul copac cade, un al doilea începe să se clatine.
„URGENT: tăierile ilegale din parcul IOR continuă, chiar în momentul în care vorbim. Facem apel la toți cetățenii să vină în zona retrocedată și să ne ajute să le oprim”, a scris grupul.
„Am tăiat doi pomi și fac grătar. Mi-am asumat!”
La scurt timp după, au ajuns polițiștii locali ai Primăriei Sectorului 3, chemați de cetățeni. Luați la întrebări, cei care au tăiat copacii au spus că nu dețin avize de la Primăria Capitalei pentru arbori.
În filmările trimise ziarului Libertatea de martori, unul dintre bărbații prinși de polițiști a spus că își asumă amenda, pentru că „am tăiat doi pomi, 25 de lei”.
„Eu am tăiat doi pomi și mi-am asumat. Sunt aici, pe teren privat, fac grătar și am tăiat doi pomi. Mi-am luat amendă pe ăia doi pomi, mi-am asumat-o. A dat – trăiască domnul Negoiță! – 25 de lei de pom. Avem 1.000 de pomi? 25.000 de lei”, a spus tânărul, în fața polițiștilor locali.
Amenda pentru tăierea ilegală a unui arbore de către o persoană fizică, indiferent dacă e pe proprietate publică sau privată, este infimă: 100 de lei de copac, conform unei hotărâri de Consiliu General. Amenda se reduce la jumătate din amenda minimă, care este de 50 de lei, adică 25 de lei, dacă este achitată în termen de 15 zile.
Polițiștii locali au dat mai multe amenzi, dar nu este clar câte persoane au fost implicate și nici câți copaci au fost tăiați. Ziarul a cerut aceste informații Poliției Locale și le va publica de îndată ce le va primi.
Spațiul verde, golit aproape complet de copaci
De altfel, în ultima săptămână, de pe terenul de 12 hectare retrocedat au dispărut din ce în ce mai mulți copaci. Acum, suprafața de spațiu verde este acoperită în mare de cioturi și crengi uscate.
Bucata din IOR pe care au avut loc defrișările este în acest moment în proprietatea privată a unei femei de 88 de ani.
Primăria Capitalei și Primăria Sectorului 3 au pierdut definitiv porțiunea aceasta de parc în octombrie anul trecut, după ce instituția de sector nu a putut dovedi că terenul este parc.
Poliția Locală a mai dat și în trecut câteva zeci de amenzi pentru tăierea arborilor de pe terenul retrocedat. Mai mulți copaci au fost, de asemenea, otrăviți cu benzină sau apă cu sare pentru a se usca, după cum a scris Libertatea pe larg la începutul lunii.
În urmă cu două săptămâni, tot pe terenul retrocedat, la limita cu porțiunea publică din IOR, a răsărit și un mic spațiu de joacă, cu tobogan gonflabil și un carusel. Fotografiile au fost publicate pe Facebook de Grupul de Inițiativă Civică.
Primăria Capitalei analizează modul în care a fost făcută retrocedarea terenului în 2005 pentru a vedea dacă există vreo cale de a-l recupera.