Spațiile verzi din București sunt pe cale de dispariție, dar autoritățile, în loc să caute soluții pentru protejarea mediului, îngroapă și așa puținii copaci în bitum și ciment, fără să se gândească la consecințe, spun specialiștii.

Un cititor al ziarului a trimis câteva fotografii în care a surprins modul în care autoritățile locale au grijă de copaci. În imaginile luate de pe strada Nerva Traian, din sectorul 3, se poate vedea cum arbori îngropați în bitum pentru ani de zile au fost scoși din pătura de ciment, iar acum sunt lăsați de izbeliște și riscă să devină un pericol pentru oameni.

Arborele a fost grav afectat de lucrarea de asfaltare

“A devenit, prin neglijența primăriei, un pericol public”

Un reprezentant al Greepeace România, organizație care militează pentru protecția mediului, a explicat că arborele a fost afectat de “colierul de bitum”.

“După îndepărtarea lui, rana va fi atacată de insecte și ciuperci. Asta poate duce la uscarea lui de la bază, proces care are loc în circa 2-3 ani. E evident că volumul bazei a fost redus (trunchiul a crescut fără partea sugrumată), așa că prima furtună puternică poate rupe acest copac”, a declarat Cristi Neagoe, ofițer de presă al Greenpeace România.

Din protector al comunității, el devine, din neglijența primăriei, un pericol public. Acum poate să cadă peste oameni, mașini, luând vieți sau distrugând proprietăți. Tot primăria care l-a rănit îl va tăia sub pretextul că îi poate răni pe alții. Și astfel ajungem să respirăm toxine peste limitele admise și să nu mai avem parte de umbră în plină criză climatică.

Cristi Neagoe, ofițer de presă al Greenpeace România

Astfel, după ce arborii au stat mai mulți ani îngropați în bitum, recent autoritățile locale au spart cu picamerul zona cimentată, fără să mai execute alte lucrări de îngrijire.

“Pot fi provocate răni serioase arborilor, iar cicatrizarea se face greu. După care are loc un alt fenomen: când se toarnă bitum fierbinte, se distrug țesuturile conductoare ale arborelui, iar asta îi afectează grav sănătatea. Bitumul pus la tulpină la temperaturi mari, de circa 100 de grade, e foarte periculos pentru arbori. Provoacă arsuri care în timp duc la suferințe mult mai mari, după acțiunea ciupercilor și a insectelor”, a spus, la rândul său, pentru ziarul Libertatea, Costel Vînătoru, specialist în horticultură.

Contactat de ziarul Libertatea, Robert Negoiță, primarul sectorului 3 care speră să obțină un nou mandat, nu a oferit niciun răspuns. În ultimii ani, spațiile verzi din sectorul său s-au redus considerabil. De exemplu, spațiile verzi de pe bulevardele principale din sectorul 3 au fost asfaltate.

București, printre cele mai poluate capitale europene

În 2019, Bucureștiul se afla în topul celor mai poluate capitale europene, potrivit datelor furnizate de Oficiul European de Statistică. Mai exact, pe poziția șapte. 

Mai îngrijorător e că am prins podiumul, pe poziţia a treia la nivelul Europei de Est, acolo unde este depăşit doar de oraşe industriale din Rusia (Celeabinsk) şi Ucraina (Dnipro).

Mai mult, datele Institutului de Pneumologie din Bucureşti arată că, în ultimii 5 ani, numărul cazurilor de pacienţi care vin cu boli cauzate de poluare s-a triplat, potrivit Digi24.

La sfârșitul lunii aprilie 2020, România a fost condamnată la Curtea Europeană de Justiție din cauza poluării cu praf din București.

Instanța a reținut că autoritățile nu și-au îndeplinit obligațiile ce le revin și că nu au luat măsuri pentru combaterea poluării, așa cum s-a angajat ţara noastră prin Tratatul de Aderare la Uniunea Europeană.

 
 

Urmărește-ne pe Google News