Un studiu derulat de medicii de la un spital din Washington DC a aflat că tinerii și copiii infectați cu SARS-CoV-2 pot răspândi virusul timp de mai multe săptămâni, chiar dacă ei nu prezintă simptome.
Un alt studiu realizat în Boston arată că tinerii și copiii observați de personalul medicatl au o încărcătură virală neașteptat de mare.
Studiile vin într-un moment în care țările din întreaga lume se pregătesc de începerea unui an școlar plin de necunoscute.
Copiii asimptomatici transmit virusul
Studiul medicilor din Washington DC, publicat pe 28 august în jurnalul medical JAMA Pediatrics, a analizat datele a 91 de copii internați în 22 de spitale din Coreea de Sud.
”Spre deosebire de sistemul de sănătate din SUA, cei care sunt testați pozitiv în Coreea de Sud rămân în spital până când s-au recuperat complet de pe urma infecției”, explică Roberta L. DeBiasi, una dintre autoarele studiului.
Potrivit studiului, 22% dintre copii nu au dezvoltat simptome în timpul bolii, 20% au fost inițial asimptomatici dar au prezentat ulterior simptome, iar 58% au fost simptomatici.
Studiul a arătat totodată că există diferențe mari între perioadele de timp în care copiii au rămas simptomatici – între trei zile și trei săptămâni.
Interesant este că o cincime dintre pacienții asimptomatici și jumătate dintre cei simptomatici transmiteau încă virusul la trei săptămâni după infectare.
Autorii studiului au avertizat că rezultatele obținute reprezintă doar un prim pas în analizarea rolului pe care copiii și tinerii în general îl au în răspândirea coronavirusului.
Încărcătură virală neașteptat de mare
În paralel, cercetătorii din Boston au descoperit că cei mai tineri dintre pacienții observați au o încărcătură virală foarte mare.
Pentru studiul lor, experții su colectat eșantioane din nasul și gâtul a 49 de copii și tineri cu vârste sub 21 de ani.
Studiul a aflat că aceștia prezintă încărcături virale mai mari decât adulții internați la Terapie Intensivă.
În același timp, studiul, publicat pe 1 august în The Journal of Pediatrics, a descoperit mult mai puțini receptori ACE-2 la copii mici decât la tineri sau adulți.
Receptorii ACE-2 sunt porțile de intrare ale virusul în organism.
Lecții pentru autorități
Rolul copiilor și al tinerilor în răspândirea virusului a fost aprig dezbătut de la începutul pandemiei.
Deocamdată, un lucru clar este că atât copiii cât și tinerii pot infecta alți oameni. Este la fel de clar că mulți dintre copiii sau tinerii infectați prezintă puține simptome sau chiar sunt asimptomatici.
La fel de clar este că unii copii sau tineri, mult mai puțini în comparație cu adulții ce-i drept, pot totuși muri sau pot rămâne cu sechele de durată ca urmare a infecției cu noul virus.
Acest lucru nu înseamnă că toți copiii și tinerii sunt potențiali super-propagatori. Totuși, scrie Deutsche Welle, copiii și tinerii au deseori mai multe interacțiuni sociale decât adulții.
Pentru a detecta potențialele focare și pentru a evita închiderea în masă a școlilor este clar că autoritățile trebuie să identifice cât mai devreme infecțiile în rândul copiilor, inclusiv în rândul celor asimptomatici.
Cele două studii citate, mai scrie site-ul german, arată că oficialii trebuie să testeze cu regularitate profesorii și, probabil, cât mai mulți elevi, nu doar pe cei care prezintă simptomele infecțiilor respiratorii.