conceputi in urma fertilizarii in vitro, scrie cotidianul britanic „The Times”. Testele sunt facute la trei zile dupa ce a fost realizata fecundarea in vitro, atunci cand embrionul nu e compus decat din sase-zece celule cel mult. Embrionul sanatos va fi implantat in uterul mamei.
Sunt 50 la suta sanse ca bebelusii sa mosteneasca de la parinti genele ce declanseaza boala, apreciaza expertii britanici. in cazul cancerului la san, de exemplu, posibilitatea ca fiica sa se imbolnaveasca este de 80 la suta cand mama a suferit de aceeasi afectiune.
„Suntem foarte bucurosi ca avem acum aceasta posibilitate de a face copii sanatosi. Mai mult decat atat, vom sti sigur ca nici copiii lor nu vor ajunge sa sufere de aceasta boala necrutatoare”, a declarat pentru „The Times”, sub acoperirea anonimatului, unul din parintii care vor lua parte la experiment. Geneticienii spun ca este posibil ca bebelusii sa nu se imbolnaveasca deloc tot restul vietii, fiindca au un sistem imunitar foarte puternic.
Cei care se opun unor astfel de teste sustin ca decizia autoritatilor de la Londra nu este decat un pas inainte spre crearea copiilor exclusiv in laborator, alesi dupa diverse criterii sociale. Nu toti parintii sunt de acord cu procedura respectiva. Emma Stevenson, din Bolton, stie ca e purtatoarea unei gene care cauzeaza cancer la intestine, dar spune ca „nu as fi fost de acord sa o concep pe fiica mea, Katie, prin fecundarea in vitro”.
Daca experimentul reuseste, procedura va fi adoptata de majoritatea spitalelor britanice in a doua jumatate a anului viitor.