Cuprins:
Inspectori din cadrul Consiliului de monitorizare și reprezentanți ai Centrului de Resurse Juridice s-au deplasat în cursul dimineții de sâmbătă, 11 ianuarie, la patru centre pentru copii cu dizabilități. În timpul vizitei lor, aceștia au găsit, în unul dintre aceste centre, doi minori încuiați într-o încăpere, unul de patru ani și celălalt de 12.
Camere fără uși și medicamente expirate
Se pare că minorii sunt ținuți închiși în camere din cauza deficitului de personal, au spus angajații unui centru.
Situația nu este cu mult diferită nici în cazul altor centre, unde inspectorii au descoperit camere fără uși și medicamente expirate. Angajații au mărturisit că minorii au fost tratați cu aceste medicamente și că nu știau că erau expirate.
Ba mai mult, cele patru centre vizitate de inspectori nu mai dețineau autorizații de funcționare de la începutul lui decembrie 2024.
Georgiana Pascu, manager la Centrul de Resurse Juridice, a calificat, într-o intervenție la postul TV citat, situația din aceste centre drept „teribil de tristă”, precizând că este vorba de „63 de copii cu dizabilități, cu vârste cuprinse între 3 și 14 sau 18 ani”.
Totodată, nu este prima vizită de acest fel la centrele pentru copii cu dizabilități. Potrivit acesteia, o astfel de deplasare la aceste centre a avut loc și în primăvara anului trecut, în martie 2024.
Un copil a fost „ținut ilegal în București”
Georgiana Pascu a precizat că „am pierdut numărul vizitelor și anunțate și neanunțate”, adăugând și că Centrul de Resurse Juridice a semnalat neregulile descoperite și că a adus „medici specialiști, echipamente cumpărate din fonduri private”.
În aceeași ordine de idei, aceasta a mai precizat că unii minori „au fost luați din grija părinților”, iar „directorul DGASPC a devenit reprezentantul lor legal”. Ea a mai spus și că directoarea DGASPC Mureș nu a anunțat tribunalul referitor la „schimbarea măsurii de plasament” și că „ a ținut ilegal un copil, aproape un an de zile, în București, copil care a fost salvat de medicii de la Spitalul Gomoiu din București și ținut cu mare grijă de o fundație din Ilfov”.
Managerul Centrului de Resurse Juridice a mai declarat că același copil a fost adus la sfârșitul anului trecut la Târgu Mureș, unde este spitalizat, iar viața lui ar putea fi în pericol.
Georgiana Pascu a subliniat și că în centrele pentru copii cu dizabilități figurează ca angajați mai mulți specialiști, „specialiști pe care noi nu i-am văzut venind la muncă”.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro