Potrivit profesorului Constantin Tica, cel care a demarat parteneriatul cu medicii germani și austrieci, 8-9 copii vor fi operați în cadrul workshop-ului, toţi având unele dintre cele mai grave malformaţii, printre care lipsa totală a organelor genitale, distrofie de vezică sau lipsa anusului.
„În șapte ani, 30 de copii au fost operaţi în cadrul parteneriatului cu medicii din Koln şi Salzburg. O singură operaţie de acest gen costă în jur de 30.000 de euro, iar în ultimii ani am reuşit să scutim părinţii acestor copii, dar şi statul român, de o plată de aproximativ un milion de euro”, a spus medicul constănţean.
În saloanele din secţia condusă de medicul Tica i-am găsit şi pe micuţii care urmează să fie operaţi în cadrul workshop-ului.
Ionuţ Cristian (5 ani) este un băieţel din Cernavodă, care s-a născut cu distrofie de vezică, o afecţiune gravă care l-a ţinut toată viaţa în spital. Are nevoie mereu de scutece şi este supravegheat în permanenţă de mama lui, Ioana Cocriş. „Pe lângă distrofia de vezică, copilul meu s-a născut şi cu o hernie bilaterală. Până acum, a fost operat de cinci ori şi urmează a şasea operaţie. Sperăm ca medicii şi bunul Dumnezeu să ne ajute să fim sănătoşi”, a declarat Ioana Cocriş.
Daria (2 ani) a venit tocmai din comuna harghiteană Voşlobeni, după ce mama ei a aflat pe internet despre operaţiile gratuite efectuate de medicii străini şi de cei din Constanţa. „Încă de la naştere am aflat că fetiţa s-a născut cu o gravă malformaţie, distrofie de vezică şi am mers la spitalul din Târgu Mureş. Acolo ne-au spus că nu se fac astfel de operaţii şi ne-au trimis la Cluj. La Cluj ne-am lovit de acelaşi răspuns, iar într-un final am aflat de medicul Tica de la Constanţa care ne-a ajutat foarte mult”, a declarat Dana Adriana Stroe, mama micuţei Daria.
Tot pe Secţia de Chirurgie Pediatrică am găsit-o şi pe Ana-Maria Borboană, o tânără de 23 de ani, din comuna Voineasa, judeţul Vâlcea. A fost operată în urmă cu doi ani de aceeaşi echipă de medici şi se consideră vindecată. „Ana-Maria s-a născut cu distrofie de vezică şi încă de la naştere am stat mai mult prin spitale. A fost operată de şapte ori la Spitalul Grigore Alexandrescu din Bucureşti, însă de fiecare dată, starea de sănătate nu a evoluat foarte mult”, a declarat Elena Borboană, mama tinerei.
Din cauza bolii, Ana-Maria şi-a petrecut o mare parte din viaţă în spital, având în vedere că a trebuit să poarte în permanenţă pamperşi, astfel încât a abandonat şcoala în clasa a VIII-a. Visul ei acum este să treacă cu bine peste controlul echipei de medici şi să se reîntoarcă la şcoală pentru a putea duce o viaţă normală.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro