Parwana Malik, o fetiță de 9 ani, cu ochi negri și obraji trandafirii, chicotește cu prietenele ei, în timp sare corda într-o poieniță prăfuită. Micuța visa să devină profesoară și elevii îi erau, deocamdată, păpușile. În apropiere, într-o colibă cu pereți de pământ, în care trăiesc ceilalți șapte membri ai familiei, soarta ei îi este decisă: urmează să fie vândută unui străin.

Cumpărătorul are 55 de ani și îi pare Parwanei, „un bătrân urât, cu sprâncene groase și barbă deasă, albă”. Părinții spun că nu avut de ales. Timp de patru ani, familia ei a trăit într-o tabără din nord-vestul provinciei Badghis, supraviețuind cu ajutorul umanitar și cu munca ușoară, câștigând câțiva dolari pe zi. Dar viața a devenit mai grea de când talibanii au preluat puterea în Afganistan, pe 15 august.

Tabăra de corturi de la Badghis

Abdul Malik, tatăl Parwanei, are coșmaruri și nu poate dormi noaptea. Se simte vinovat, îi e rușine și e îngrijorat pentru cea mică. A făcut tot ce a putut ca să nu-și înstrăineze copilul. A căutat un loc de muncă, a împrumutat bani de la rude, iar soția chiar a cerșit bani de mâncare.

În final, spune că nu a avut de ales: „Am rămas opt membri ai familiei. A trebuit s-o vând ca sa supraviețuiască ceilalți”. În schimbul fetiței a primit 2.200 de dolari, în oi, pământ și bani cash.

Abdul și fiica sa, Parwana, la ultima discuție | Foto: captură CNN

„Te rog din suflet, nu o bate”

În momentul în care și-a predat copilul, tatăl i-a spus cumpărătorului: „Aceasta este mireasa ta, de acum. Te rog, ai grijă de ea! Ești responsabil pentru ea acum. Te rog din suflet, nu o bate!”.

Noul „proprietar” nu percepe actul ca pe o căsătorie: „Am deja o soție și va avea grijă de Parwana ca și cum ar fi unul dintre propriii noștri copii”.

Parwana era ieftină, iar tatăl ei era foarte sărac și are nevoie de bani. Ea va lucra la mine acasă. Nu o voi bate! O voi trata ca pe un membru al familiei. Voi fi amabil!

Qorban, cel care a cumpărat-o pe Parwana:

„Probabil va trebui să vând o altă fiică”

Când a plecat de acasă, Parwana a încercat să se opună, s-a tăvălit pe jos, dar în zadar. A fost târâtă până la mașina care aștepta. Apoi, s-a îndepărtat încet.

Banii din vânzarea lui Parwana vor susține familia doar câteva luni, înainte ca Malik să fie nevoit să găsească o altă soluție. Capul familiei nu-și face iluzii. Când banii din vânzarea lui Parwana se vor epuiza, va fi momentul unei noi alegeri.

Viitorul nostru este distrus. Va trebui să vând o altă fiică, dacă situația mea financiară nu se îmbunătățește, Probabil copilul de 2 ani!

Abdul Malik:

De la preluarea puterii de către talibani, povești precum cea a lui Parwana sunt multe. 

O femeie îmbrăcată cu burka merge pe o stradă din Kabul, alături de o fetiță | Foto: Profimedia

Fetiță de 10 ani, vândută pentru a achita datoriile familiei

Magul, o fetiță de 10 ani din provincia vecină Ghor, plânge în fiecare zi în timp ce se pregătește să fie vândută unui bărbat de 70 de ani pentru a-și scoate familia din situația financiară dezastruoasă. Părinții ei au împrumutat 2.200 de dolari de la un vecin, dar fără un loc de muncă sau economii nu au cum să returneze banii.

Cumpărătorul l-a amenințat pe tatăl lui Magul, Ibrahim, cu închisoarea pentru că nu și-a plătit datoria. „Nu știu ce să fac”, a spus Ibrahim. „Chiar dacă nu-i dau fiicele mele, el le va lua, oricum”, adaugă.

Cumpărătorul a susținut că nu o va maltrata pe Magul și că ea îl va ajuta la gătit și la curățenie la el acasă. Fata de zece ani are însă cele mai negre gânduri. „Dacă mă vor face să plec, o să mă sinucid. Nu vreau să-mi părăsesc părinții”, a spus Magul, plângând.

O altă situație similară este pentru o familie de nouă membri din provincia Ghor, care vinde două fiice, de 4 și 9 ani. Tatăl nu are loc de muncă și are și un handicap grav.

Bărbatul este pregătit să vândă fetele cu aproximativ 1.100 de dolari fiecare. Zaiton, fetița de 4 ani, cu breton firav și ochi mari căprui, a spus că știe de ce se întâmplă asta: „Pentru că suntem o familie săracă și nu avem de mâncare”.

Dacă aveam de mâncare și exista cineva care să ne ajute, nu făceam niciodată asta. Dar, în aceste condiții, nu avem de ales.

Rokhshana, bunica lui Zaiton:

Deși căsătoria copiilor sub 15 ani este ilegală la nivel național, aceasta a fost practicată în mod obișnuit de ani de zile, în special în zonele rurale ale Afganistanului. Și s-a răspândit din august, în familiile disperate și înfometate.

Mai mult de jumătate din populație se confruntă cu o insecuritate alimentară acută, potrivit unui raport al Națiunilor Unite publicat în această săptămână. 

Trei milioane de copii sub 5 ani suferă de foamete

Totodată, ONU a atras atenția peste 3 milioane de copii sub 5 ani suferă malnutriție, iar situația nu dă semne că se va îmbunătăți. Prețurile la alimente sunt în creștere, băncile rămân fără bani, iar muncitorii sunt neplătiți.

Aproape 677.000 de persoane au fost strămutate în acest an din cauza luptelor din țară, potrivit Biroului ONU pentru Coordonarea Afacerilor Umanitare. Mulți trăiesc acum în corturi și colibe în tabere, ca și familia lui Parwana.

„Este un cataclism”, spune Heather Barr, director asociat al diviziei pentru drepturile femeilor la Human Rights Watch. „.

Problema este deosebit de acută pentru fetele afgane, care au rămas acasă de la preluarea puterii de către talibani. Liderii lor au spus că lucrează la un plan pentru a permite și fetelor să se întoarcă la școală, dar nu au explicat când s-ar putea întâmpla asta.Incertitudinea combinată cu creșterea sărăciei a împins multe famili să renunțe la copii.

„Când o fată rămâne fără educație, atunci urmează probabil să se căsătorească”, explică Barr. Și viitorul lor este unul sumbru. Fără acces la servicii de contracepție, aproape 10% dintre fetele afgane cu vârsta cuprinsă între 15 și 19 ani nasc în fiecare an, potrivit Fondului ONU pentru Populație (UNFPA).

Multe minore se confruntă cu complicații la naștere din cauza corpului subdezvoltat. Ratele mortalității legate de sarcină pentru fetele cu vârsta între 15 și 19 ani sunt mai mult decât dublul ratei pentru femeile cu vârsta între 20 și 24 de ani, potrivit UNFPA.

Liderii talibani îi amenință cu închisoare pe cei care își vând copiii

Liderii talibani din Badghis susțin însă că vor să împiedice familiile să-și mai vândă fiicele și că vor să distribuie alimente în țară. „Odată ce implementăm acest plan, dacă ei continuă să-și vândă copiii, îi vom băga la închisoare”, a declarat Mawlawai Jalaludin, purtătorul de cuvânt al Departamentului de Justiție al talibanilor.

Dar problema este una care se extinde în toată țara. Și, pe măsură ce iarna se apropie, atât talibanii, cât și grupurile umanitare cer ajutor internațional, sperând că acesta ar putea opri creșterea căsătoriilor între copii.

Preluarea rapidă a Afganistanului de către talibani, pe măsură ce Statele Unite și aliații săi s-au retras, a determinat comunitatea internațională să oprească asistența pentru dezvoltare, bani care erau vitali pentru susținerea economiei și a serviciilor-cheie ale țării. Țările și instituțiile multilaterale au fost reticente în a-și reînnoi angajamentele de teamă să nu pară să-i legitimeze pe talibani ca lideri ai Afganistanului.

Cu economia țării aproape de colaps, donatorii ONU au promis mai mult de un un miliard de dolari ca ajutor umanitar, în septembrie, din care 606 milioane de dolari ar satisface nevoile cele mai stringente ale afganilor. Dar mai puțin de jumătate din aceste fonduri promise au fost primite.

Programul ONU pentru Dezvoltare (PNUD) arată că Afganistanul, după reluarea puterii de către talibani, se îndreaptă spre sărăcie generalizată, iar situația se va degrada rapid. În maximum un an, avertizează PNUD „98% din populație nu va avea ce pune pe masă”.

Parwana, Magul și Zaiton sunt doar victimele inocente ale acestei situații revoltătoare.

 
 

Urmărește-ne pe Google News