Procurorii DIICOT au efectuat, marți, 8 percheziții în Vişeu de Sus şi în comuna Leordina, la un grup suspectat de trafic de persoane. Aceștia aduceau copii din Germania pentru ”reeducare”, dar odată ajunși în România, aceștia erau folosiți drept sclavi, umiliți și bătuți.
„Tinerii au fost supuşi unui regim de lipsire de libertate, de interzicere în a comunica în exterior cu familiile din Germania ori cu alte persoane sau autorităţi române, fiind obligaţi ca să execute munci epuizante în gospodăriile unor localnici aflaţi în anturajul suspecţilor – dincolo de capacităţile şi limitele fizice ale vârstei lor ori afecţiunilor de care suferă – practicându-se asupra minorilor metode umilitoare, degradante, ţinerea lor în stare de sclavie şi exercitarea asupra lor în mod repetat de acte de violenţă gravă şi ameninţări”, arată procurorii DIICOT.
Tinerilor le-a fost creată o puternică stare de temere şi chiar de traumă ca urmare a bătăilor repetate, privării de hrană, lipsirii de libertate prin închiderea într-un aşa-zis arest, exercitării unor manopere medicale intruzive împotriva voinţei lor, ţinerii deliberate a minorilor în ger şi în frig sau în ploaie etc. – toate cu titlu de pedeapsă menită să educe comportamentul copiilor.
Comunicat DIICOT
Mai mult, unii dintre minori au vrut chiar să se sinucidă, susțin procurorii.
Numit ”Projekt Maramureș”, programul desfășurat în Maramureș era finanțat de statul german și în programele oficiale ale acestui proiect sunt prevăzute ”în scop de reabilitare o multitudine de activităţi recreative, menite să stimuleze dorinţa de linişte şi de integrare a tinerilor, de regulă în mijlocul naturii, beneficiind de educaţie multidisciplinară prin intermediul unor specialişti în pedagogie, psihologie şi diverse activităţi lucrative”.
De fapt, susțin procurorii, victimele sunt excluse de la orice formă de continuare a studiilor, le sunt întrerupte tratamentele medicale pe care le au prescrise ca terapie, li se confiscă actele de identitate, bunurile personale (în principal cele care ar facilita posibilitatea de comunicare cu lumea exterioară) şi sunt supuşi metodelor dure şi brutale de aşa-zisă re-educare, adoptate de către suspect şi persoanele din anturajul său, în baza ideilor promovate de acesta cu privire la conceptul de educaţie”, susține DIICOT.
Fondurile statului german, deturnate
Potrivit cercetărilor, banii primiți din partea statului german pentru aceste activități erau păstrați de membrii grupului, „prin mai multe metode ilicite practicate pentru a asigura o aparenţă de legalitate”.
Unii dintre cei abuzaţi au fost identificaţi şi încredinţaţi spre instituţionalizare temporară Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţie a Copilului Maramureş.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro