Tot mai mulți copii sub 15 ani folosesc internetul. La nivel mondial, unu din trei utilizatori de internet este copil. Datele apar în cel mai recent studiu UNICEF “Starea Copiilor Lumii 2017 – Copiii în lumea digitală”. Raportul vorbește și despre riscurile la care sunt expuși copiii când folosesc Internetul.

Numărul copiilor care au acces la tehnologiilor digitale este în creștere în întreaga lume. Pe de o parte, Internetul oferă copiilor oportunități de învățare și educare, dar pe de altă parte, pentru copiii prezenți deja în mediul online, nu se iau suficiente măsuri pentru a-i proteja de pericolele lumii virtuale și a le spori accesul la un conținut fără riscuri, se arată în raport.

Telefoanele inteligente alimentează o “cultură a dormitorului” (“bedroom culture”), pentru mulți copii accesul online devenind mult mai personal, mai privat și mai puțin supravegheat, spun specialiștii.

Unde se găsesc site-urile periculoase pentru copii

Cercetătorii recunosc faptul că utilizarea exagerată a tehnologiei digitale poate contribui la depresia și anxietatea în rândul copiilor. Copiii care întâmpină dificultăți în mediul offline au posibilitatea uneori de a lega prietenii și a primi sprijin social online de care altfel nu ar putea beneficia.

Doar că tehnologia digitală îi poate expune mai mult pe copii pericolelor existente atât online, cât și offline. Astfel, prin intermediul profilurilor anonime create pe rețelele de socializare și a forumurilor nesecurizate asociate jocurilor online, agresorii îi pot contacta mai ușor pe copiii care nu sunt conștienți de pericolele care îi pândesc. În plus, noile tehnologii – precum criptovaluta și rețelele de tipul „Dark Web” – reprezintă o sursă care alimentează actele de abuz sexual al copiilor și alte tipuri de conținut online dăunător.

Raportul UNICEF arată că 9 din 10 site-uri ce promovează abuzul sexual al copiilor sunt găzduite în cinci țări: Olanda, Statele Unite, Canada, Franța și Federația Rusă.

Sfaturi pentru părinții ai căror copii utilizează des internetul

Centrul Național de Răspuns la Incidente de Securitate Cibernetică (CERT-RO) a lansat cu această ocazie un Ghid pentru părinți și educatori intitulat “Primii pași în siguranță în viața digilată”.

Mediul online reprezintă o sursă de cunoaștere, o sursă de comunicare și informare. Astfel, informare în mediul online nu trebuie restricționată, ci trebuie doar controlată și monitorizată”, a declarat Cătălin Aramă (foto), director general CERT- RO.

Iată câteva măsuri minime de precauție:

– Dialogul cu copiii este esențial în înțelegerea pericolelor și a consecințelor.

– Dispozitivele mobile date copiilor trebuiesc prealabil limitate ca acces prin crearea unui cont de utilizator special.

– Este recomandată instalarea de aplicații de control parental.

– Calculatorul ”de acasă” trebuie amplasat în zonă vizibilă.

De asemenea Ghidul conține și măsuri de protecție cu caracter tehnic, printre acestea numărându-se setările de siguranță pentru Youtube, instalarea unor programe antivirus pe calculator și dispozitivele mobile și crearea unui cont separat de utilizator pentru copii pe calculator și pe dispozitivele mobile și utilizarea programelor de control parental. Detalii privind folosirea internetului în siguranță de către copii poti fi găsite pe site-ul cert.ro .


CITEȘTE ȘI:

Gloria şi decăderea turismului balnear. Pe vremea lui Ceauşescu aducea României sute de milioane de dolari, acum este abandonat

Cine este nepoata secretă a Regelui Mihai. Are 18 ani și locuiește în Franța

 

 
 

Urmărește-ne pe Google News