UPDATE ora 14.15. Direcția de Sănătate Publică Timiș a transmis, luni, că a fost înștiințată despre existența unor cazuri cu suspiciune de botulism la copii provenind din aceeași localitate.
„În cadrul instituției noastre a fost constituită o echipă mixtă de control, împreună cu reprezentanți ai Directiei Sanitar-Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor Timiș, pentru investigarea focarului, deplasarea la domiciliul consumatorilor și ridicarea probelor alimentare incriminate, în vederea determinării toxinei botulinice. Ancheta epidemiologică se află în desfășurare, până la această dată fiind identificate 11 cazuri probabile în cadrul focarului de botulism, din care 8 se afla internate la Spitalul Victor Babeș Timișoara și 3 sunt la domiciliu, asimptomatice”, a anunțat DSP Timiș.
Direcția de Sănătate Publică Timiș, cu sprijinul ministerului sănătății și a direcțiilor de sănătate publică județene, a asigurat necesarul de ser antibotulinic pentru tratamentul pacienților.
Știrea inițială: „Copiii internaţi au fost simptomatici. Şase dintre ei au dificultăţi la înghiţire şi ptoză palpebrală (căderea pleoapei), iar alţi doi au în plus stări de somnolenţă şi fenomene digestive. Tuturor le-am administrat deja antitoxină botulinică şi starea lor de sănătate s-a îmbunătăţit considerabil. Vor mai rămâne câteva zile în spital pentru supraveghere. Deocamdată, nu ştim care a fost cauza infecţiei”, a spus asist. univ. dr. Adelina Marinescu, medic specialist boli infecţioase în cadrul Spitalului de Boli Infecţioase Timişoara.
Potrivit managerului spitalului Victor Babeș din Timișoara, prof. dr. Cristian Oancea, au fost prelevate probe de la toţi copiii şi transmise la DSP, iar de acolo, mai departe, la Institutul Cantacuzino din Bucureşti.
Copiii au început tratamentul cu flacoanele aflate în spitalul din Timișoara, dar și cu doze suplimentare obținute din Drobeta-Turnu Severin și din Sibiu. De asemenea, în așteptare sunt câteva flacoane de la Târgu Jiu, în condițiile în care Timișoara se confruntă pentru a doua oară în 6 luni cu o asemenea boală.
Urmează ca Direcția de Sănătate Publică (DSP) Timiș să stabilească ce au consumat copiii, în urma unei anchete epidemiologice.
Ce este botulismul
Botulismul este o intoxicaţie severă cauzată de toxina botulinică produsă de bacteriile Clostridium botulinum. Această toxină poate afecta sistemul nervos, provocând paralizie musculară şi, în cazuri extreme, punând în pericol viaţa pacientului.
Printre simptomele ce pot apărea se numără: slăbiciune musculară, dificultăţi de respiraţie, vedere înceţoşată, dificultăţi în înghiţire, fenomene digestive şi chiar paralizie.
Bacteria care produce boala nu se dezvoltă decât în condiţii de anaerobioză din alimente (în absenţa oxigenului).
FOTO: Spitalul „Victor Babeș” Timișoara (Facebook)
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro
usernameGigel • 29.01.2024, 19:17
Bine ca avem ser antibotulinic pe stoc; parca incepem sa invatam din greseli? Muraturile de iarna ataca din nou. Sau poste ca e alta sursa, chiar sunt curios cum s-a putut intampla asa ceva intr-o tara ca Romania, in secolul XXI.