Copiii ar putea avea acces gratuit la toate tratamentele stomatologice, potrivit unui proiect de lege depus în Legislativ. Propunerea, inițiată de deputatul PSD Tudor Ciuhodaru, vine ca răspuns la datele negative privind sănătatea dentară, și anume faptul că 75% dintre copii au carii pe dinţii temporari iar 4 din 10, pe dentiţia definitivă. În plus, costurile legate de asistenţa medicală a copiilor pot ajunge, chiar pentru un tratament banal, la 10-20 % din salariu.
Potrivit inițiatorului, pentru mulţi copiii tratamentul stomatologic a devenit un lux. ”Motivaţia proiectului meu legislativ este legată de datele negative privind sănătatea dentară. Apariţia cariilor dentare a ajuns boala cea mai răspândită la copii. (de cinci ori mai frecventă ca astmul) iar majoritatea copiilor au carii: 75% pe dinţii temporari iar 4 din 10 pe dentiţia definitivă. Cei mai mulți se înregistrează în rural”, spune deputatul Ciuhodaru.
Deputatul PSD mai arată că puţine familii îşi permit toate costurile legate de asistenţa medicală a copiilor, ce poate ajunge, chiar pentru un tratament banal, la 10-20 % din salariu.
”Câteva tarife sunt în măsura a descuraja mersul la stomatolog pentru mulţi părinţi care doresc copii cu dinţi sănătoşi: simpla consultaţie ajunge la 90 de lei iar o extracţie este între135 si 480 de lei. Din această cauză se temporizează prezentarea la consultaţii, se recurge la tratamente după ureche şi apar complicaţii, unele severe. Complicaţiile merg de la infecţii locale precum abcesul sau gangrena până la cele diseminate la nivel cerebral sau sistemic”, spune parlamentarul.
În plus, copiii care nu beneficiază de tratamentul corect al cariilor pot asocia tulburări de masticaţie şi fonaţie şi pot dezvolta infecţii ale căilor respiratorii, afecţiuni ale rinichilor şi articulaţiilor şi chiar severe afecţiuni cardiovasculare.
”Nu este de neglijat nici efectul negativ al durerilor dentare asupra capacităţii de concentrare şi a rezultatelor şcolare sau de modificarea obiceiurilor alimentare (consumul de alimente mai uşor de mestecat dar mai proaste din punct de vedere al valorii nutritive, adesea cu niveluri crescute de zahăr) având drept consecinţa aparţia problemelor de creştere şi dezvoltare şi chiar a obezităţii. Proiectul meu de lege, ce oferă acces gratuit la toate tratamentele pentru toţi copiii, este soluţia sănătosă pentru o mare problemă socială şi de sănătate publică: sănătatea dentară a copiilor din România”, mai spune inițiatorul proiectului de lege.

Ce prevede legislația în privința decontării serviciilor stomatologice la copii

Potrivit legislației în vigoare, asigurații de până la 18 ani au dreptul la aproximativ 40 de servicii stomatologice gratuite, printre care se număra consultatii, tratamentul cariei simple, extractii sau anestezii.
Potrivit reprezentanților CNAS, listele cu furnizorii de servicii medicale de medicină dentară din ambulatoriu care au încheiate contracte cu casele de asigurări de sănătate sunt afișate pe paginile web ale fiecarei case de asigurări de sănătate.
Pentru a beneficia de servicii de medicină dentară decontate din Fondul National Unic de Asigurari Sociale de Sănătate, pacienții trebuie să prezinte medicilor dentiști documente justificative privind calitatea de asigurat în sistemul de asigurări sociale de sanatate.
Copiii în vârstă de până la 18 ani au nevoie de actul de identitate sau certificatul de nastere, după caz. Adeverința de asigurat le va fi valabilă până când împlinesc 18 ani.

 
 

Urmărește-ne pe Google News