Când părinții vorbesc, cântă sau citesc copiiilor lor, legăturile existente între celulele creierului sunt consolidate, formându-se în permanență noi și noi legături. În plus, s-a demonstrat că lectura este în centrul tuturor tipurilor de educație.
Atunci când un copil este învățat să citească, procesul de învățare are o influență profundă asupra întregii funcționări a creierului. Studii realizate de experți în neuroștiințe pe perechi de gemeni – unul învățând să citească timpuriu, iar celălalt mai târziu, au demonstrat că ritmul de dezvoltare intelectuală este net superior în favoarea primului.
Există deja țări din Europa unde învățarea literelor și apoi a cuvintelor începe mai devreme. Părinții și educatorii pot juca un rol decisiv în dezvoltarea pasiunii pentru citit, insuflându-le celor mici dragostea pentru cărți și lectură, prin puterea exemplului personal, dar și prin crearea unor mici biblioteci pentru ei.
În acest sens, Libertatea lansează colecția Clasici Litera Junior ce propune abordarea marii literaturi prin repovestiri pe înțelesul copiilor. Cele mai iubite romane pentru copii și adolescenți, repovestite într-o manieră fidelă originalului și ilustrate sugestiv, vor trezi interesul pentru literatură încă de la vârsta primelor lecturi.
Nu o ratați! Prima carte, Heidi, de Johanna Spyri, apare mâine la chioșcuri.