În “camera viselor”, copiii cu tulburări din spectrul autist sunt trataţi printr-o terapie unică în spitalele de stat din România. Este vorba de terapia Snoezelen, folosită în special pentru tratarea copiilor cu dizabilităţi mintale.
Echipa de medici care lucrează cu pacienţii prin acest tip de terapie a fost pregătită de un profesor universitar din Germania. Minunata cameră în care au loc şedinţele de terapie este dotată cu lucruri absolut fascinante pentru micuţii cărora, din cauza bolii, nimic nu le mai atrage atenţia.
Stare de bine, relaxare şi linişte
Proiectorul la care pot fi ataşate diverse discuri ce au imprimate imagini cu flori, animale, obiecte sau peisaje, perdele luminoase din fibră optică, un pat cu apă care se încălzeşte, covoraşul fermecat cu luminiţe, mirosul fin al uleiurilor naturale, dar şi un tub de apă cu bule colorate îi captivează instantaneu pe cei mici şi îi transpun într-o lume de vis. “Camera generează o stare de bine, relaxare şi linişte.
Copiii îşi aleg singuri imaginile pe proiector sau culoarea bulelor din tubul cu apă, lucruri care le activează memoria, le stimulează coordonarea ocul-motorie şi le creează impresia că au control asupra mediului”, ne-a explicat kinetoterapeutul Daniela Ivan. Părinţii ai căror copii au nevoie de un astfel de tratament pot cere mai multe detalii chiar la sediul Spitalului de Psihiatrie Titan Dr. Constantin Gorgoş, situat în spatele Policlinicii Titan din sectorul 3 al Capitalei.