Mădălina Turza, președintele Autorității Naționale pentru Drepturile Persoanelor cu Dizabilități, Copii și Adopții (ANDPDCA ), a declarat că minorii care vor fi preluați de la familiile care nu îi pot îngriji vor fi plasați într-o zonă specială până la testare, unde vor fi izolați, potrivit platformei edupedu.ro.
Momentan nu avem contaminați în centrele noastre, dar este o situație foarte dificilă.
Mădălina Turza, președintele Autorității Naționale pentru Drepturile Persoanelor cu Dizabilități, Copii și Adopții:
Turza a mai precizat, într-o intervenție telefonică la Digi24, că preluarea copiilor de către asistenții sociali se realizează după aceeași procedură ca și până acum, pentru cazurile în care părinții nu pot avea grijă de copii din diferite motive și nici nu există alte rude sau persoane apropiate care pot prelua minorii.
Totodată, Turza a mai anunțat că acești copii nu vor fi duși alături de ceilalți copii din sistemul de protecție și că nu există niciun motiv de panică pentru această situație.
Sfat pentru părinți: Dacă stați în casă, nu sunteți în zona de pericol. Dacă părinții înțeleg că trebuie să rămână în casă alături de copiii lor, atunci riscurile sunt minime sau zero. Este sfatul principal pe care îl dau, pentru ca noi – știindu-i pe ei în siguranță – să ne putem apleca asupra celor care sunt total lipsiți de protecție.
Mădălina Turza, președintele Autorității Naționale pentru Drepturile Persoanelor cu Dizabilități, Copii și Adopții:
Potrivit președintelui ANDPDCA, fiecare Direcție pentru Asistență Socială a creat un spațiu, fie că e un apartament, o casă, un centru, pentru triaj și aici se aduc toți acești copii, fie că este vorba de copii ai căror părinți sunt infectați cu noul coronavirus, fie că sunt copii de pe stradă și despre care nu se știe de unde vin.
Toți acești copii intră în zona de triaj, a mai explicat Turza, citată de edupedu.ro.
Totuși, a mai spus Turza, asistenții sociali nu au echipamente de protecție suficiente. Presiunea pe sistemul de protecție și servicii sociale este uriașă și, în absența echipamentelor de protecție, a achizițiilor, a sprijinului din partea autorităților locale, pentru acești oameni care sunt în prima linie situația este foarte complicată, ei fiind în pericol în orice moment.
Procedural, ne-am organizat la limita umanului. Sunt 24 din 24 de ore în contact cu directorii de DGASPC, dar sunt sute de servicii în țară în contact direct cu oameni: sute de centre de bătrâni, de copi cu dizabilități, de adulți cu dizabilități. Oamenii știu cum să acționeze, ceea ce este o noutate. Procedura am exportat-o către ONU, ne-am documentat, a fost o muncă de documentare teribilă, inclusiv am făcut rost de planurile din Wuhan, pentru ca oamenii să fie pregătiți pentru cele mai negre situații. Dar sunt pregătiți procedural, dar ție îți trebuie și resursa și dacă tu nu ai echipamente de protecție și nu ai dezinfectant, faci procedura fără niciun scut.
Mădălina Turza, președintele Autorității Naționale pentru Drepturile Persoanelor cu Dizabilități, Copii și Adopții pentru edupedu:ro
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro