O răceală puternică a împiedicat-o pe Mădă să lupte. Regrete pentru ea, dar și pentru antrenoarea coordonatoare Valeria Calabrese, care spera într-o medalie cucerită de eleva ei.
„N-am putut să dorm, febră, frisoane, darmite să lupt”, își exprimă deziluzia tânăra sportivă, care a plecat cu familia, în Italia, când avea 2 ani.
„Mama lucrează în curățenie, tata e șofer de camion”
„Mama lucrează în curățenie, tata e șofer de camion”, spune, apăsat, ambițioasa pugilistă, care este legitimată la Centro Arti Marziali din Pavia, nordul Italiei, regiunea Lombardia, la un ceas de mers de Milano, capitala modei europene.
Dar Mădă pare că nu are timp de shopping.
„La 2 ani am ajuns. Tata a venit primul, și, mai târziu, toată familia. Mătușa mea locuia deja acolo. Trăim în Italia de mai mulți ani, deci sunt mai mult italiancă decât moldoveană”, explică Mădălina.
De cinci ani dă cu pumnul, visul e Olimpiada
Face box de 5 ani, cu același antrenor. Se înțelege cu maestrul cu ochii închiși. Ușor-ușor, au apărut rezultatele la nivel național și la turneele internaționale a fost remarcată de antrenorii „squadrei azzurra”.
Inițial, doar a cochetat cu lotul, era doar rezidentă, la Ploiești, săptămâna trecută, a fost prima ei convocare ca „peninsulară get-beget”.
„Îmi doresc să ajung la Olimpiadă, ăsta e visul oricărui sportiv. Dar o iau pas cu pas, acum principalul meu dor este să ajung la Campionatul European, din aprilie”, spune ea, timidă. „Dor”, ce frumos sună!
„Suntem la fel de curajoase ca băieții”
Cum a ajuns la box o tânără aparent firavă? „Toți gândesc că nu este sport pentru fete, dar nu este așa deloc, și noi suntem la fel de curajoase ca băieții”, se aprinde.
„De mică mi-a plăcut să fac sport, dar nu găseam unul să îmi placă. Într-un final, am găsit boxul. Fratele meu a început pe drumul acesta, apoi eu, un pic mai târziu”, dezvăluie Mădă.
Ea crede că în „nobila artă” „se dă și se încasează, ceea ce înseamnă că e un sport corect. Apoi contează cât de mult lovești și cât de bine te aperi. Dai și primești ce meriți”.
„Dacă ți-e frică, nu ai ce căuta în ring”
Frică? „Niciodată, dacă ți-e frică, nu ai ce căuta în ring”, afirmă Mădă, care a pregătită de marele boxer italian Francesco Damiani, fost vicecampion olimpic și mondial la amatori, campion și la profesioniști, la „grea”, considerată „categoria-regină”.
„Este o mare responsabilitate, dar e frumos, Mister Damiani este foarte înțelegător”, spunea Grăbucea. Ceea ce ar însemna că atunci când e de antrenat și de boxat, se trage tare.
Colega care îi e model
Mădă are un model chiar la clubul ei din Pavia, un orășel de 70.000 de locuitori la sud de Milano: pe Rebecca Niccoli, colega care a ajuns la Olimpiada de la Tokyo, din 2021. A cucerit, apoi, bronzul la Jocurile Mediteraneene din 2022.
Nu sunt multe fete la echipa de club, dar este o coechipieră care a fost la Tokyo și încearcă să se califice și la Paris. Visurile pot deveni realitate, dacă muncești cinstit.
Mădălina Grăbucea:
„Nu mă lăudați, nu mai vorbesc chiar așa de bine românește. Dulcele nostru grai nu se uită, deși, acasă, vorbim jumătate-jumătate, cum ne este mai comod sau… mai repede”, e sinceră tânăra moldoveancă.
„Este o vorbă care nu e de lepădat: acasă e acasă”.
Mădă nu uită locurile de unde a plecat: „În fiecare vară, mergem câte o săptămână-două la bunici, la nași, vizităm toate rudele de la Chișinău. Este o vorbă care nu e de lepădat, acasă e acasă”.
Campioană a Italiei, la categoria ei de greutate (52 de kilograme), Mădălina este o mare speranță a Italiei pentru o medalie olimpică.
Presa vorbește despre rezultatele elevei lui Gianni Birardi, iar Lucrezia Converso, președinta Centro Arti Marziali din Pavia afirmă că „este o fată care se pregătește cu o seriozitate ieșită din comun. Are potențialul de a ajunge departe. Poate crește și poate aduce satisfacții mari clubului și naționalei noastre”.
„În calitate de președinte sunt foarte mândră de rezultatele tuturor sportivilor noștri, văd zilnic sacrificiile lor, uneori le experimentez în direct alături de ei, la turnee. Trezitul devreme, la 3.00, pentru a lua un avion sau a parcurge sute de kilometri cu mașina pentru gloria a unei medalii. Tot ce trebuie să fac este să vă mulțumesc!”, declara, în presa locală, Converso, după ce Mădă fusese desemnată cel mai bun sportiv la disciplina box a clubului din Pavia.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro
1Gin • 15.03.2024, 09:12
Ca să practici sporturi cu violență cred că trebuie să fii un om foarte rău.