Pe lângă viziere, copiii de la Nație prin Educație, și-au cedat imprimantele 3D care sunt acum folosite pentru produceera de piese pentru aparate de ventilație mecanică, susținute de inițiative private din diferite orașe din țară.
VEZI GALERIA FOTOPOZA 1 / 6„Este un apel pe care Asociația Nație prin Educație l-a făcut către comunitatea noastră de robotică, pentru a sprijini sistemul medical atât de încercat în această perioadă. Colegii mei au organizat un curs online pe 20 martie și la mai puțin de o săptămână copiii înscriși în programul nostru național de robotică și-au pus la lucru cunoștințele, inventivitatea și au venit cu soluții concrete în acest context. Toate echipele dețin imprimante 3D, cele mai multe donate de Nație prin Educație în cei 4 ani de proiect, pe altele și le-au cumpărat singuri, astfel că s-au mobilizat pentru a confecționa viziere pentru spitale. O altă parte a echipelor și-a cedat imprimantele 3D pentru a fi folosite pentru execuția de piese necesare la contruirea aparatelor de ventilație mecanică, unul dintre ele fiind în testări în Timișoara, dar știu că există și alte inițiative private în diferite orașe din țară”, spune Dana Războiu, Președintele Asociației Nație prin Educație.
Cum s-au mobilizat echipele de robotică:
Elevii gălățeni fabrică viziere și măști pentru spitale. Mihai David, care are 15 ani și face parte din echipa de robotică Sophia Science, a proiectat o vizieră pe care a confecționat-o la imprimantă 3D. Apoi a luat legătura cu profesoara care îi este mentor, Marinela Buruiană, pentru a face rost de mai multe imprimante 3D și pentru a apela la ajutotul mai multor colegi. Astfel, toți cei care aveau acasă o imprimantă 3D s-au alăturat, pentru a putea produce cât mai multe astfel de obiecte. Ideea robotiștilor gălățeni s-a extins în toată țara, iar în curând vor produce și componente pentru ventilatoare.
RobotX Hunedoara se implică și ei. În colaborare cu Viziere Hunedoara, echipa a pus imprimantele 3D la lucru în vederea confecționării de părți ale vizierelor atât de necesare personalului medical al spitalelor din județ.
Echipa de robotică Năsăud a livrat deja primele viziere. Echipa Cybersoul de la Colegiul Național „George Coșbuc” din Năsăud a confecționat și livrat primele viziere pentru personalul medical de la Spitalul Orășenesc Năsăud.
Aproape toate orașele din România au câte o echipă care lucrează intens la confecționarea de viziere pentru a fi oferite cadrelor medicale. În Bistrița se ocupă elevii de la Colegiul Național „Petru Rareș” din Beclean, în Ploiești echipa de Robotică inf0(1) Robotics de la Colegiul Național „Ion Luca Caragiale” împreună cu Deco RAM și BraveBots produc viziere în cantități destul de mare, în Târgoviște lucrează elevii de la C.N.„Constantin Carabell”, în Călărași elevii din echipa de robotică de la Danube Robotics, la Arad, robotiștii din echipa Delta Force, la Focșani echipele AlCitizens și BrickBot sunt și ele implicate în acest proiect inițiat de Nație prin Educație, la Pitești, elevii de la Colegiu „Zinca Golescu”, printează viziere pentru medicii argeșeni, iar la Târgu Neamț echipa Billzard Eye, a Colegiului Național „Ștefan cel Mare”.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro