Măsura se aplică pe perioada audierilor și anchetei, cei patru minori urmând să fie preluați în plasament de unchiul din partea tatălui. Decizia aparține instanței din Marea Britanie, a precizat Ministerul Familiei.

„Este o măsură luată în interesul acestor copii, astfel încât trauma lor să nu fie încă și mai mare decât cea provocată deja de cele întâmplate până acum. Reintegrarea, chiar și temporară, în familie, a fost posibilă printr-un efort instituțional remarcabil de mediere, în care Consulatul General al României din Manchester și colegii din Ministerul Afacerilor Externe au jucat un rol cheie”, a spus Rareș Achiriloaie, președintele Autorității Naționale pentru Protecția Drepturilor Copilului și Adopție.

„Sperăm că rațiunea va fi cea care se va manifesta de acum încolo. Totodată, trebuie subliniat și spiritul de cooperare al autorităților britanice, care au făcut abstracție de cele întâmplate și au analizat cât se poate de obiectiv cazul, în interesul superior al copiilor”, a adăugat el.

Cazul va fi monitorizat de autoritățile de la București, care mențin legătura cu Consulatul General al României la Manchester și cu Ambasada României la Londra „în vedere protejării și garantării drepturilor copiilor și, totodată, punerii în aplicare a soluțiilor stabilite de autorități în interesul minorilor”.

De unde a plecat conflictul din Leeds

Violenţele de stradă au avut loc joi, 18 iulie, într-un cartier din Leeds, Marea Britanie, unde mai multe persoane, printre care şi români, au distrus şi răsturnat o maşină de poliţie şi au dat foc unui autobuz.

Incidentele au început după încercarea autorităților britanice de protecția copilului de a lua copiii unei familii de români, după ce unul dintre cei mici a ajuns la spital cu o lovitură la cap.

Ministerul de Externe a anunțat duminică, 21 iulie, că autoritățile britanice au reținut 9 cetățeni români, iar apoi 8 dintre ei au fost eliberați, în urma incidentelor de joi, 18 iulie, când Protecția Copilului din Leeds a preluat copiii unei familii de români din cauza relelor tratamente.

Urmărește-ne pe Google News