Potrivit studiului citat, în ţara noastră, obezitatea este mai crescută în rândul băieţilor decât al fetelor, cei mai mulţi copii supraponderali sau obezi fiind în mediul urban.
În România, studiul s-a desfăşurat pentru grupa de vârsta 8 ani, iar datele au fost colectate în luna mai 2013, pe parcursul a 3 săptămâni, conform metoldologiei şi calendarului propuse de Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS).
Măsurătorile au fost realizate pe un enşantion reprezentativ de 207 şcoli, din mediul urban şi rural.
Copiii au fost clasificaţi conform standardelor OMS – subponderali, normoponderali şi supraponderali inclusiv obezi- , iar populaţia inclusă în studiu a fost constituită în proporţii relativ egale din băieţi şi fete, de asemenea din copii din mediul rural si urban, dacă asimilăm copiii din semi-urban ca apartinând populatiei rurale.
Astfel, la finalul studiului, s-a constatat că:
– Majoritatea copiilor din studiu (aprox 2/3) sunt normoponderali.
– 5% dintre copiii incluşi în studiu cu vârstă de 8 ani au subnutriţie, iar un procent de peste 1% au subnutriţie severă.
– Aproximativ un sfert dintre copiii incluşi în studiu sunt supraponderali (26,75%) sau obezi (11,6%).
-La nivel national, aprox 5% dintre fete şi acelasi procent dintre băieţi au subnutriţie, iar subnutriţie severă prezintă aprox 1%.
În ceea ce priveşte copiii normoponderali, s-a constatat că procentul fetelor cu masă corporală conform standardelor este cu 5,9% mai mare ca al băieţilor. Astfel, 71,1% dintre fete sunt normoponderale şi numai 65,2% dintre băieţi au greutatea normală în raport cu înălţimea şi vârsta
Raportul se inversează însă când vine vorba despre supraponderabilitate şi obezitate. Astfel, numărul băieţilor obezi este cu 6,79% mai mare decât al fetelor.
Datele furnizate de Ministerul Sănătăţii arată astfel că România se află pe ultimele locuri în ceea ce priveşte numărul copiilor supraponderali şi obezi din grupa de vârstă analizată. Locul fruntaş este ocupat de Italia, iar cei mai mulţi copii normoponderali sunt în Norvegia.