Organizaţia umanitară internaţională afirmă că a analizat 17 atacuri aeriene efectuate de ruși în acest an care au cauzat victime în rândul copiilor şi care au vizat în mod deliberat civilii şi infrastructura civilă din Ucraina.

Patrick Thompson, cercetător în cadrul Amnesty International Ukraine, a cerut ca autorii acestor atacuri ilegale şi crime de război să fie aduşi în faţa justiţiei.

„Copiii, ca unele dintre categoriile cele mai vulnerabile din orice societate, se bucură de protecţie specială conform dreptului umanitar internaţional. Totuşi, continuăm să vedem copii ucişi sau răniţi în zone aflate departe de linia frontului, inclusiv în zone cu ţinte militare zero”, a precizat Thompson.

Crimele de război sunt încălcări ale dreptului internaţional definite de Convenţia de la Geneva din 1949 şi includ atacuri asupra civililor, lucrătorilor umanitari, spitalelor şi şcolilor sau lăcaşelor de cult, notează DPA.

Amnesty International a verificat până acum peste 120 de înregistrări video şi imagini cu atacuri asupra copiilor comise de ruși în 2024.

„Civilii şi obiectivele civile, printre care spitale ce se bucură de protecţie specială, continuă să fie ţinta atacurilor ilegale, în cursul cărora sunt ucişi sau răniţi tot mai mulţi copii”, a subliniat expertul de la Amnesty International.

Date publicate de Oficiul Înaltului Comisar al ONU pentru Drepturile Omului (OHCHR) indică faptul că vara lui 2024 a fost una sângeroasă pentru copiii ucraineni.

Într-un atac comis în iulie, o rachetă rusă a lovit Ohmatdit, cel mai mare spital de copii din Ucraina. În atac au murit doi copii şi au fost răniţi alţi 100, fiind cauzate şi pagube materiale substanţiale, reamintește DPA.

ONG-ul Conflict Armament Research a constatat că spitalul a fost lovit de o rachetă de croazieră de tip Kh-10112, menită să dejoace sistemele de apărare antiaeriană zburând la altitudine joasă.

Conform datelor OHCHR, aproximativ 89% dintre victimele civile s-au înregistrat în teritorii controlate de Ucraina.

Începând din februarie 2022, Amnesty International a documentat numeroase cazuri de atacuri aleatorii ale forțelor ruse soldate cu mii de victime civile în Ucraina. În plus, Amnesty deţine dovezi despre alte infracţiuni de război, printre care torturi, violenţe sexuale şi execuţii sumare. 

 
 

Urmărește-ne pe Google News