Cercetătorii grupului consultativ al guvernului britanic pentru amenințările cu virusuri respiratorii noi și emergente (NERVTAG) au anunțat luni că noua variantă virusului a devenit rapid tulpina dominantă în sudul Marii Britanii și că, în curând, ea ar putea afecta toată țara.

”Suntem convinși că această variantă are un avantaj de transmitere față de alte variante de virus care se află în prezent în Marea Britanie”, a declarat Peter Horby, profesor de boli infecțioase la Universitatea Oxford și președinte al NERVTAG.

O informație importantă oferită de oamenii de știință este că noua tulpină ar putea să infecteze copiii în aceeași măsură în care îi infectează și pe adulți, o modificare semnificativă în comparație cu celelalte tulpini ale patogenului. Cercetările pentru demonstrarea definitivă acestei afirmații continuă însă.

”Există indicii că virusul are o tendință mai mare de a infecta copiii”, a afirmat Neil Ferguson, profesor și epidemiolog la Imperial College din Londra, membru NERVTAG.

Acesta a subliniat că nu s-a stabilit până acum ”nici un fel de cauzalitate în acest sens”, dar că această concluzie ”se poate vedea din date”.

”Va trebui să adunăm mai multe date, pentru a vedea cum se comportă în viitor”, a subliniat Ferguson.

Wendy Barclay, un alt profesor și membru al NERVTAG, a subliniat la rândul său că printre mutațiile suferite de noua variantă se află și modificări ale modului în care virusul intră în celulele umane.

Acest lucru poate însemna că și copiii ”sunt la fel de sensibili la virus ca și adulții”, a mai afirmat profesorul, conform sursei citate.

Apariția noii tulpini de Covid, despre care oamenii de știință spun că este cu până la 70% mai transmisibilă decât tulpinile anterioare, a determinat unele state să își închidă granițele cu Marea Britanie.

În plus, autoritățile britanice au impus restricții severe în unele zone ale țării, în perioada Crăciunului.

Datele colectate de oficialii din diverse țări europene au arătat că noua tulpină a fost deja detectată, în câteva cazuri deocamdată, în Italia, Olanda, Danemarca, Australia și Belgia.

Oamenii de știință au insistat însă că această variantă s-ar putea găsi în multe alte țări din întreaga lume, care însă nu au capacitatea de a identifica rapid mutațiile.

 
 

Urmărește-ne pe Google News