Gen. Camp este „o tabără gratuită pentru recuperarea copiilor din punctele fierbinți ale Ucrainei, care au suferit traume psihologice în urma războiului. 90% din echipa de psihoterapeuți este formată din specialiști ucraineni”.
„Luptăm pentru copiii ucraineni pentru a vedea, din nou, speranța în ochii lor”, scrie pe site-ul ONG-ului care funcționează sub înaltul patronaj al Biroului Primei Doamne din Ucraina, Olena Zelenska.
Oksana Lebedeva spune că printre cei aflați la reabilitare, în Spania, se află micuți din Bucha, Borodianka sau Mariupol, orașe puse la pământ de ofensiva rusă.
Specialiștii se concentrează pe traumele psihologice ale copiilor legate de pierderea părinților în timpul războiului și de stările nevrotice ca urmare a ocupației experimentate.
Cursul de reabilitare durează 30 de zile, iar în tabără, 40 de copii ucraineni „învață să trăiască într-o nouă realitate, 24 de ore pe zi, șapte zile pe săptămână”.
Copiii au între 8 și 12 ani, „la această vârstă psihicul este flexibil și are capacitatea de a se recupera”, susține Oksana.
„Familiile copiilor nu erau pregătite mereu să-și trimită copiii la reabilitare. Ei nu sesizează aceste leziuni, iar dacă o fac, nu au încredere în specialiști și conceptul de psihoterapie nu le este foarte familiar”, explică fondatorul Gen.Ukrainian.
„Fotografia de la care a început totul”
Unul dintre participanții la tabăra de reabilitare a fost Vlad, 6 ani, din Bucha, a cărui fotografie lângă mormântului mamei sale din propria curte a devenit virală în presa ucraineană și în cea mondială.
„E fotografia copilului de la care a început totul”, spune Lebedeva. Mama, Marina, 34 de ani, bonă la o gradiniță, a murit în timpul ofensivei ruse.
Mai întâi, a fost înmormântată în curtea propriei case, iar apoi Vlad a fost prezent la exhumarea cadavrului, după aceea femeia fost îngropată creștinește, a doua oară.
Vlad s-a recuperat complet. La fel și fratele lui vitreg, de 12 ani: „Acum merge la dansuri, pentru că în Bucha este o fată pe care vrea să o invite undeva. Are o asemenea dorință. Și asta e foarte bine. Pentru că astfel de schimbări indică faptul că psihicul se poate recupera”.
Pe parcursul a 30 de zile, toți participanții la tabără sunt supuși unui program de reabilitare psihologică, care include, printre altele:
- terapie individuală și de grup,
- terapie cognitiv comportamentală,
- terapie prin artă,
- terapia cu animale,
- terapie cu basme,
- teatru de păpuși, cu ajutorul căruia copilul poate vorbi despre durerea lui.
„La început, ascundeau mâncare sub pernă. Era înfricoșător să rămână fără hrană”
Doi copii din Borodianka, în regiunea Kiev, au supraviețuit ocupației, după care au simțit acut teama de foame.
„La început, aveau mereu ceva de mâncare sub pernă. Era înfricoșător pentru ei să rămână fără hrană””, spune Oksana.
În tabără, copiii au fost ajutați să găsească noi ocupații. Când tutorele le-a vorbit despre meseria de dresor de câini și le-a prezentat mai multe rase, „ei s-au deschis. Acum visează să stăpânească această meserie”, spune fondatorul Gen.Camp.
De asemenea, organizatorii au folosit cu succes terapia cu cai.
Psihoterapeuții taberei de reabilitare lucrează conform protocoalelor de stat ale Ministerului ucrainean al Sănătății. „Acesta nu este un experiment”, subliniază Oksana.
În același timp, în paralel, o echipă de specialiști dezvoltă programe originale de tratare a psihotraumei copiilor, deoarece experiența din anii trecuți nu se compară cu ceea ce trec astăzi copiii ucraineni.
„Un copil de 10 ani a fost dus de patru ori pentru a fi împușcat, împreună cu familia lui. Are bâlbâială, probleme cognitive legate de ceea ce i s-a întâmplat. Nimeni nu a fost ucis, rușii s-au răzgândit de fiecare dată, dar băiatul a experimentat de patru ori sentimentul morții”, exemplifică Oksana.
Sarcina noastră este să găsim noi sensuri ale vieții pentru copii și să le arătăm că există un viitor.
Oksana Lebedeva:
Echipa taberei de reabilitare lucrează nu numai cu copiii, ci și cu părinții sau tutorii acestora: „După reabilitare, copiii se vor întoarce în mediul lor obișnuit, așa că noi pregătim și supraveghem și familiile, pentru ca acestea să susțină rezultatele pe care am reușit să obținem în timpul reabilitării psihologice”.
„Nu vorbim de miracole, fiindcă cei mici se vor întoarce acasă, iar părinții pierduți nu vor învia”
Copiii din program nu numai că urmează terapia, „ei învață să trăiască cu durerea lor. Merg și la mare, la PortAventura, un fel de Disneyland spaniol, la Oceanariul din Barcelona, în excursii la munte”.
Psihoterapeuții Gen.Camp vor preda toată munca lor Ministerului Sănătății, „pentru tratarea ulterioară a traumei psihologice la copii din toată Ucraina”.
„Acum, în Ucraina, sute de mii de copii sunt traumatizați de evenimentele din ultimele luni. Sănătatea lor mintală este afectată de explozii, sirene constante, relocare forțată etc.”, subliniază Oksana Lebedeva.
Psihicul unui copil se poate recupera până la 100% și aproape toate evenimentele traumatice pot fi procesate. Desigur, nu vorbim de miracole. Copiii se vor întoarce acasă, iar părinții morți nu vor învia.
Oksana Lebedeva:
433 de copii au murit, peste 800 au fost răniți
Potrivit datelor puse la dispoziție de Biroul Procurorului General ucrainean pe 18 noiembrie, 433 de copii au fost uciși și 837 au fost răniți.
„Până în prezent, Ucraina a identificat 10.764 de copii separați de familiile lor care se află în Rusia și în teritoriile ocupate ”, a precizat Oksana Filipiciîna, expert independent în protecția drepturilor copilului.
Urmărește pe Libertatea LIVETEXT cu cele mai noi informații despre războiul din Ucraina