Doina Bumbea a fugit din România în timpul comunismului și s-a stabilit la Roma, unde a lucrat ca pictoriță. În 1978, când trebuia să aibă o expoziţie în Coreea de Nord, tânăra a fost reţinută pe aeroportul din Phenian din cauza unor aşa-zise nereguli în documente. Rudele au aflat apoi că Doina ar fi ajuns într-un lagăr de lângă Phenian, unde a fost căsătorită cu forţa cu un alt soldat american care a decis să dezerteze și să fugă din Coreea de Sud în țara comunistă.
“Au avut doi copii, doi băieţi, primul, născut în 1981, Theodore Ricardo Dresnok, cel de-al doilea, James Gabriel Dresnok, născut în 1983. În ianuarie 1997, exact la împlinirea vârstei de 47 de ani, sora mea, bolnavă de cancer, a încetat din viaţă. Pentru acoperirea dovezilor existenţei ei, regimul nord-coreean a procedat la incinerarea trupului surorii mele”, a povestit în trecut fratele Doinei, Gabriel Bumbea.
Cei doi copii ai româncei sunt folosiți acum de regimul nord-coreean pentru înregistrările lor de propagandă. Ted și James Dresnok au acordat un interviu unei televiziuni din această țară, unde au cerut Statelor Unite să renunțe la “politica ostilă” împotriva Phenianului. Aceștia au descris acum, folosind cuvinte atent alese, viața în țara în care s-au născut, notează The Telegraph.
Ted Dresnock susține că “datorită generozității lui Kim Jong-Il”, tatăl actualului lider nord-coreean, a reușit să urmeze cursuri de limbi străine, înainte să studieze engleza și japoneza la Universitatea din Phenian. Acum, la 36 de ani, acesta lucrează la o instituție de învățământ care are legături cu Partidul Muncitoresc, este căsătorit cu o femeie nord-coreeană și are doi copii – o fiică de șapte ani și un băiat de șase ani.
Fratele său, James Dresnok, s-a oferit voluntar în armata nord-coreeană în 2014. “Din cauza agravării situației din Peninsula Coreeană, am decis să lucrez pentru armată”, a declarat acesta.
James, care este căsătorit și are o fetiță de șase ani, afirmă că este dispus să-și dea viața pentru țara comunistă. “Vreau să servesc patria și să reunific cele două Coreei pentru ca lumea să vadă superioritatea țării conduse de Kim”, a declarat el.
Fratele său pare să-i împărtășească sentimentele. “Visul meu este să lucrez pentru Partidul Muncitoresc și să îmi arăt recunoștința generalului”, afirmă la rândul său Ted Dresnok.
Cei doi bărbați, care poartă în piept insigne cu Kim Il-sung și Kim Jong-Il, susțin că Statele Unite sunt responsabile pentru tensiunile actuale din regiune.
„Aș dori să sfătuiesc SUA să renunțe la politica ostilă împotriva Coreei de Nord”, afirmă Ted. „Statele Unite trebuie să semneze un tratat de pace cu Coreea de Nord și să-și retragă forțele și armele nucleare din Peninsula Coreeană. Este cea mai rapidă cale de a rezolva problema actuală”, a adăugat el.
Totodată, cei doi bărbați și-au arătat recunoștința față de tatăl lor, care a dezertat în Coreea de Nord, spunând că “a ales calea dreaptă”.
James Joseph Dresnok este unul dintre cei șase soldați americani care au dezertat și au fugit la Phenian, la sfârșitul Războiului din Coreea, în 1953. Acesta a învățat mai mulți oficiali nord-coreeni limba engleză și a realizat filme de propagandă pentru regimul comunist. După moartea româncei Doina Bumbea, americanul s-a căsătorit cu o femeie din Coreea de Nord. Acum, în vârstă de 75 de ani, Dresnok este grav bolnav, având probleme cardiace.