Deși managerul vorbea de un caz confirmat, purtătorul de cuvânt al Ministerului Sănătății a transmis pe un grup intern de comunicare cu presa că „în acest moment este suspiciunea, nu a fost finalizată procedura de secvențiere”.
În intervenția pentru Digi24, managerul spitalului Tudor Ionescu vorbește despre cazul copilului drept unul de infectare cu Omicron, și doar despre mamă afirmă că „urmează încă o nouă recoltare și o secvențiere, dar, în principiu, din datele pe care le deținem este aceeași tulpină (nr. Omicron, ca în cazul copilului).
„În acest moment, starea este stabilită, și a copilului, și a mamei, nu pun probleme speciale, este o formă ușoară spre medie. Mai necesită câteva zile de spitalizare în care vom vedea evoluția acestora. Nu au fost simptome în plus față de cele cunoscute pentru Covid-19. Motivul prezentării a fost febra”, a declarat Tudor Ionescu, managerul Spitalului de Pediatrie din Pitești.
Copilul este internat de cinci zile în spital după ce a fost adus de mama lui cu febră. În prezent, el are și o insuficiență respiratorie, dar nu marcantă, și nu necesită oxigen.
Mama acestuia nu era vaccinată și urmează să mai fie efectuate alte analize pentru a se stabili cu certitudine că și în cazul ei infecția a fost provocată de tulpina Omicron.
38 de cazuri cu Omicron au fost confirmate oficial de către Ministerul Sănătății până luni, 27 decembrie. Ieri au fost anunțate 13 cazuri noi, zece în București, două în județul Ilfov și unul în județul Galați.
În mai puțin de o lună de la depistarea noii tulpini, aceasta a fost identificată deja în cel puțin 106 state, unele dintre ele confruntându-se cu rate de infectare fără precedent de la debutul pandemiei. Ea a devenit rapid variantă dominantă în Marea Britanie, Danemarca sau Statele Unite.
În Austria, de exemplu, numărul cazurilor de infectare cu tulpina Omicron a crescut cu 467% într-o singură săptămână.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro