Lacul este destinat pescuitului sportiv, iar apa este adâncă de patru metri.
La fața locului s-au deplasat o autospecială pentru transport scafandri la intervenție, cu ambarcațiunea specifică, o autospecială pentru munca operativă, o barcă pneumatică și o ambulanță SMURD, conform gds.ro.
Acesta este cel de-al doilea caz de înec în mai puțin de 24 de ore, după ce un băiat de 13 ani s-a înecat, sâmbătă seara, în râul Bahlui, din Tomeşti, judeţul Iaşi. Copilul plecase cu fratele său şi cu mai mulţi prieteni la scăldat.
Din acest motiv, și medicul Tudor Ciuhodaru a reacționat și a transmis o serie de sfaturi tuturor persoanelor care vor să se scalde în mare sau în râuri.
Sfaturile lui Tudor Ciuhodaru
- Nu vă supraevaluaţi.
- Apa poate fi înşelătoare chiar şi pentru înotătorii experimentaţi.
- Fiţi atenţi la adâncimea apei, la curenţi sau valuri.
- Nu înotaţi în zonele de plajă nesupravegheate/neamenajate sau fără persoane în jur.
- Atenție la diferențele mari de temperatură. Diferenţa mare de temperatură poate duce la deces prin hidrocuţie (şoc termic). Intraţi treptat în apă. şi udaţi în prealabil faţa, gâtul, ceafa, pieptul, spatele pentru a permite termoreglarea. Evitaţi scăldatul dacă aţi stat mult în soare sau dacă temperatura apei e mai mică de 20 de grade.
- Supravegheaţi cu atenţie copiii, vârstnicii şi persoanele cu afecţiuni asociate.
- In caz de înec minutele sunt vitale. Trebuie să se ajungeți la victimă cât mai rapid. După 4-5 minute şansele de reuşită scad. Utilizaţi o barcă sau orice alt mijloc rapid de transport pe apă.
- Siguranţa personală e extern de importantă. Apreciaţi corect resursele fizice necesare unui astfel de demers.
- Apropiaţi-vă de victimă din spate şi o apucaţi cu braţul pe sub axilă pentru a o menţine deasupra apei. Vă îndreptaţi sper mal înotând cu ajutorul unui singur braţ. Aveţi grijă la posibilele reacţii de panică în care victima se agaţă de salvator şi pune viaţa ambelor persoane în pericol.
- Toate victimele inconştiente sunt considerate ca având leziuni de coloană vertebrală. Stabilizaţi cu mâinile gâtul victimei în poziţie neutră. Scoateţi victima din apă pe un suport rigid.
Atenție:
Cantăreața Marina Scupra a murit. A fost răpusă de cancer, la 49 de ani