Rujeola sau pojarul este o boala virala foarte contagioasa, care survine prin epidemii, in general, la sfarsitul iernii si inceputul primaverii.
Ea se caracterizeaza prin febra mare, secretii oculare, nas care curge, tuse uscata. “Fata copilului bolnav de rujeola este o fata plansa. Parintii trebuie sa nu confunde aceasta boala cu altele de sezon pentru ca acum sunt in circulatie o mare varietate de virusi”, spune dr. Streinu-Cercel.
Posibilitatea de molipsire e maxima in cele 3 zile care preceda aparitia bubitelor (perioada in care copilul are febra). Intai apar bubite mici albe in interiorul obrajilor, care dispar atunci cand apare eruptia cutanata pe corp. Aceasta din urma tine in jur de o saptamana. Este vorba de bubite rosu-inchis, care apar mai intai pe fata si acopera, treptat, tot corpul. Calea de transmitere a bolii este aeriana, prin picaturi (de la stranut, tuse). Rezistenta virusului in aer este de circa 30 de minute de la expulzare. Indirect boala se transmite prin obiecte recent contaminate cu secretii naso-faringiene.
In timpul bolii acute exista riscul de a face complicatii: bronhopneumonii, otite, laringite, encefalite etc.