Imaginile cu Omran Daqneesh au șocat întreaga lume, însă astfel de scene au devenit, din păcate, ceva obișnuit pentru doctorii care lucrează în Alep. Aceștia sunt primii care văd victimele raidurilor aeriene, însă doar cele care ajung să fie transportați la sptial.
Micuțul Omran se afla în locuința sa din estul orașului Alep, alături de familia sa, atunci când au avut loc raidurile, miercuri seară. Salvatorii au fost nevoiți să intre printr-un imobil adiacent să ajungă la familia băiatului. Cei care au intervenit l-au scos de sub dărămâturi mai întâi pe Omran, apoi pe fratele său și pe cele două surori, dar și pe părinții micuțului.
„Aș vrea să spun că Omran este un copil foarte norocos, pentru că a fost găsit de cineva care să-l ajute. A găsit pe cineva care să-l scoată de sub dărâmături, a găsit o ambulanță care să-l ducă la spital, doctori care să aibă grijă de el”, a declarat un doctor din Alep, pentru BBC.
Acesta a continuat și a ținut să puncteze că alte persoane nu au același noroc. Familia lui Omran a scăpat cu viață din raidul aerian, însă alte opt persoane, dintre care cinci copii, nu au avut același noroc. „Aș vrea să vă spun că sunt sute de copii și femei care stau sub dărâmături în orașul Alep”, a continuat doctorul.
Tragedia micuțului a amintit întregii lumi care este fața terifiantă a războiului. „De fiecare dată când lucrez acolo, tratez copii care sunt răniți atât de grav și sunt atât de traumatizați, încât mă întreb dacă supraviețuitorii au mai puțin noroc decât cei care au murit”, a afirmat un alt doctor, Zaher Sahloul , care a lucrat în Alep, pentru The Guardian.
Medicul sirian, care locuiește în Statele Unite, și-a amintit de cazurile cele mai grave pe care le-a avut din orașul sirian, care a ajuns practic o ruină.
“Am o imagine de la un copil din Alep, cu elicoptere care bombardează orașul (…) Copiii care au murit zâmbesc, iar cei care supraviețuiesc plâng – asta mi se pare cu adevărat șocant”, mai scrie medicul.
“Păstrez fotografii cu primul meu pacient din Alep, un bebeluș numit Hamzeh, care a fost împușcat de un lunetist al forțelor guvernamentale și adus la terapie intensivă cu un glonț în cap. A trebuit să spun familiei că este în moarte cerebrală și că sunt nevoit să opresc aparatele”, își aminește Zaher Sahloul.
Acesta a povestit și cum a fost nevoit să trateze un alt copil, rănit de șrapnel, fără să îi facă anestezie, pentru că nu avea medicamentele necesare.
“Mă gândesc adesea la cele două surori care au fost aduse la urgență ținându-se în brațe, însă erau deja moarte”, continuă doctorul.
Omran a supraviețuit, fără să piardă membru sau un ochi, dar va fi traumatizat pentru totdeauna, punctează medicul care a văzut oroarea din orașul sirian. Zaher Sahloul locuiește în Chicago, însă a efectuat mai multe misiuni în Alep, pentru a ajuta victimele războiului.
„După fiecare misiune medicală în Siria, oamenii mă întreabă cum pot să îmi las familia iubitoare și locuința comfortabilă din Chicago, știind că s-ar putea să nu mă întorc. Mă întreb și eu câteodată acest lucru, în timp ce îmi beau cafeaua de dimineață în curtea din spatele casei. (…) Apoi primesc un mesaj din Siria, în care mi se cere ajutorul cu o fotografie care arată o rană cumplită”, mai scrie doctorul, care specifică că în urma bombardamentelor din ultimii ani sute de doctori au murit sau au fugit. “Doar 35 au rămas în oraș pentru a ajuta peste 300.000 de civili”, punctează el.
“Mă gândesc adesea la doctori precum Hasan Alaraj, medic cardiolog, care opera oameni într-o peșteră, săpată într-un munte, pentru protecție. A fost murit în drum spre muncă, după ce mașina lui a fost lovită într-un raid”, mai scrie doctorul sirian.
Citește și: „Băiatul din ambulanță”: Imaginile cu un copil din Siria care au șocat întreaga lume | VIDEO