-
Cazul copilului de 9 ani care şi-a ucis acum 4 luni bunica are în continuare urmări în societate
-
Părinţii dintr-o a treia şcoală refuză să îl primească în unitatea de învăţământ, de teamă pentru copiii lor
-
Ei au semnat proteste către Inspectoratul Şcolar şi către Ministerul Educaţiei, dar li s-a spus că memoriile nu au „nici o relevanţă”
-
Părinţii acuză că se fac „măgării” în acte pentru ca băiatul de 9 ani şi fratele său de 7 ani să poată fi înmatriculaţi
Au trecut mai bine de patru luni de când copilul de 9 ani şi-a ucis bunica, pentru că nu l-a lăsat să se joace la calculator. Cazul a şocat România, iar efectele sale se simt şi astăzi. Părinţii sunt îngroziţi de ideea că băiatul va învăţa alături de copiii lor. Revolta lor a dus la imposibilitatea de a-l înscrie în trei şcoli, deşi legea e clară: el trebuie integrat în învăţământul de masă.
Însă nimeni nu îşi asumă responsabilitatea pentru el.
Cele mai recente probleme au apărut la Şcoala Gimnazială 6 din Bucureşti. Primele semne de întrebare au fost ridicate de cererea părinţilor celor doi – tatăl a scris pe ea că „semnează împotriva voinţei sale” şcolarizarea copilului. Părinţii sunt divorţaţi, dar au custodie comună a celor doi băieţi. Cei din şcoală aflat că este vorba chiar despre copilul care şi-a ucis bunica în luna mai. Toţi părinţii din clasa a IV-a, unde ar fi urmat ca băiatul să fie înscris, s-au revoltat şi au semnat memorii prin care s-au opus mutării.
Părinţii acuză «măgării» în actele de înscriere
„Copiii, cei doi fraţi, nu apar în baza aceea de date a copiilor înscrişi la şcoală. Ni s-a părut un pic ciudat. Ei au fost prima oară la Şcoala 45, unde nu au fost primiţi, pe urmă au încercat la Şcoala 5. Acolo, de la inspectorat, li s-a spus că au ajuns prea târziu. Dacă au ajuns prea târziu, cum ajung acum cu o foaie de transfer de la Şcoala 5?”, se întreabă unul dintre părinţii care au semnat pentru a bloca înscrierea băiatului.
Explicaţia, potrivit acestor părinţi, e simplă: copiii au fost înscrişi la Şcoala 5, dar apoi şi acolo părinţii s-au revoltat. Cei doi băieţi au fost apoi scoşi din sistem şi acum se încearcă reînmatricularea lor, fără ca documentele să fie în ordine.
„I-am spus inspectoarei că cererea de înscriere-transfer nu are număr de înregistrare eliberat de Şcoala numărul 5. Nu poţi introduce aceşti copii în SIIIR (Sistemul Informatic Integral al Învățământului) fără număr de înregistrare. Ea a spus «Nu-i nimic, o să vă dau şi număr de înregistrare»”, susţine părintele. Asta, deşi actele erau deja completate şi semnate.
Motivul întregului scandal este că nimeni nu vrea să îşi asume responsabilitatea pentru cei doi copii. Unul care şi-a ucis bunica, altul care a asistat neputincios la întreaga scenă.
Statul nu ştie ce să facă cu infractorii minori
Pentru infractorii inclusiv criminalii care au mai puţin de 14 ani nu există dispoziţii în lege. Ei trebuie reintroduşi în învăţământul de masă. Centrele de reeducare sunt destinate exclusiv minorilor între 14 şi 18 ani. Sub această vârstă, statul consideră că nu există discernământ, deci nu există responsabilitate. Nici măcar a statului. Există măsuri ce pot fi luate pentru tratamentul copilului, dar nu şi când vine vorba de integrarea în sistemul de învăţământ. Şcolile sunt obligate să îi accepte. Părinţii însă încearcă să se opună prin toate mijloacele.
„Nu discriminăm pe nimeni, avem copii în clasă cu ADHD, în fiecare clasă din Şcoala 6 sunt copii cu probleme, cu schizofrenie, n-am avut nici cea mai mică problemă să nu-i primim, dar nu poţi să aduci un copil după 4 luni de zile după ce şi-a măcelărit bunica”, spune un părinte.
Memoriile trimise de părinţii îngrijoraţi nu au avut nici un efect până acum. „Este votat în unanimitate, inclusiv de reprezentantul primăriei, reprezentanţii Consiliului Local, toată lumea din Consiliul de Administraţie, respingerea înmatriculării. Inspectoarea a zis că asta nu are nici o relevanţă”.
CITEȘTE ȘI