Sunteti insarcinata, asteptati cu nerabdare sa vedeti cum arata bebelusul si sa-l strangeti in brate? Pana atunci insa, sunt multe de facut. Trebuie sa mergeti cu regularitate la medic, sa faceti o serie de analize si sa urmati intocmai sfaturile specialistului. In cadrul proiectului ‘First Bebe (www.firstbebe.ro), demarat de fundatia Romanian Angel Appeal, dr. Lorena Iaut, medic specialist obstetrica-ginecologie, vine in ajutorul parintilor care sunt in asteptarea primului copil.

Puteti afla totul despre sarcina participand la cursurile organizate gratuit de fundatie sau vizionand dvd-ul ‘Jurnal de sarcina.

Iata ce analize trebuie sa faca si care sunt principalele simptome si modificari cu care se confrunta gravida in fiecare trimestru de sarcina.

Trimestrul 1
– Se fac analize uzuale de sange (homoleucograma, calcemie, glicemie, uree, creatinina, test hiv, VDRL – test pentru sifilis, probele hepatice, inclusiv transaminaze), analizele de urina, urocultura, un set de investigatii recomandat femeilor insarcinate (investigatiile torci, toxoplazmoza, citomegalovirus, herpes, rubeola), testul Babes-Papanicolau (care descopera cancerul de col uterin), examenul de secretie vaginala si RH (pentru a vedea compatibilitatea cu partenerul de viata). Prima ecografie intravaginala se face la 6 saptamani. Atunci se vede daca embrionul are activitate cardiaca.

Ce trebuie sa stiti
– Apare greata, la 60-70% din femei, edemele (umflaturile) la picioare, modificari la nivelul sanilor, tegumentelor si fetei; schimbari de dispozitie, anxietate.
– Incepand cu saptamana a 15-a sau a 16-a de sarcina se poate vedea sexul copilului.

Trimestrul 2
– Se fac urmatoarele investigatii: triplu test, examen de secretie vaginala si culturi.

Ce trebuie sa stiti 
– Se poate declansa secretia de lactoza;
– Pot sa apara sangerarile din nas si gingie. E recomandat controlul periodic la dentist;
– Renuntati la tocuri si purtati haine din materiale naturale, lejere. In caz contrar, vor aparea mancarimi pe burta;
– Activitatea sexuala e normala. Trebuie oprita cateva zile cand apar sangerari sau dureri de burta, care pot duce la pierderea sarcinii;
– Copilul incepe sa se miste la 18-20 de saptamani. E bine sa simtiti miscarile fatului la 6-8 ore. In caz contrar, alertati medicul, care va va face un test-non-stres (va asculta bataile inimii timp de minimum 20 de minute);
– Nu mangaiati tot timpul burtica, pentru ca in acest fel puteti stimula aparitia contractiilor;

Trimestrul 3
– Cu 2-3 saptamani inainte de nastere se face un control pe masa ginecologica. La examenul vaginal din trimestrul 3 se stabileste modalitatea prin care gravida va naste: natural sau prin cezariana;
– In apropierea termenului se repeta analizele din trimestrul 1. Se controleaza periodic tensiunea arteriala, iar edemele accentuate sunt semn ca trebuie sa mergeti la consult.

Ce trebuie sa stiti
– Contractiile uterine devin mai dureroase;
– Cand burtica incepe sa coboare, se inmoaie, e semn ca mai e putin pana la termen, aproximativ doua saptamani;
– Lichidele hidrateaza pielea si previn vergeturile;
– Daca vreti sa vi se recolteze celule stem, acum e momentul sa vorbiti cu medicul ob-stetrician si cu firma care asigura kitul de recoltare si depozitare a celulelor stem.
– Se recomanda ca gravida sa doarma pe o parte, respectiv pe stanga

 

 
 

Urmărește-ne pe Google News