Amenzi între 1.000 şi 5.000 de lei

Începând din această lună, au intrat în vigoare prevederile Hotărârii de Guvern nr. 75/2015, care obligă părinţii ai căror copii desfăşoară o astfel de activitate plătită, să informeze Serviciul Public de Asistenţă Socială. Pentru nerespectarea acestor prevederi, amenzile sunt cuprinse între 1.000 şi 5.000 de lei.
Conform actului normativ, copiii pot să desfăşoare activităţi ca actor, figurant, cântăreţ, muzician, dansator, acrobat la manifestări cu caracter cultural, educativ sau artistic, model la filmări, pentru filme artistice, înregistrări sau emisiuni în direct pentru radio şi televiziune, cu sau fără scopuri publicitare, figurant sau model la şedinţe foto, figurant sau model la prezentări de modă ş.a.
Dacă ai unul sau mai mulţi copii care desfăşoară astfel de activităţi, trebuie să informezi autorităţile cu privire la acest lucru, prin depunerea unui dosar.

Actele necesare la dosar

Acesta trebuie să conţină copia certificatului de naştere/actului de identitate al copilului, după caz, copii ale actelor de identitate ale părinţilor, certificatul medical (eliberat de un medic pediatru) prin care să se ateste dacă minorul este apt pentru a desfăşura activitatea în cauză, avizul psihologic (prin care să se precizeze dacă particularităţile psihice ale copilului îl recomandă pentru activitatea în cauză, dacă acesta a fost informat, în funcţie de vârstă şi gradul de înţelegere, şi este de acord cu participarea la activitate), precum şi recomandări speciale privind durata activităţii şi activitatea continuă, avizul medicului sportiv (pentru copiii care participă la activităţi sportive de performanţă), plus recomandări speciale privind durata activităţii şi activitatea continuă, precum şi o adeverinţă din partea unităţii de învăţământ la care este înscris copilul (dacă activitatea este prestată în perioada programului şcolar).
De asemenea, la începerea activităţii, în termen de 10 zile, trebuie să transmiţi la Serviciul Public de Asistenţă Socială şi o copie a contractului, certificată “conform cu originalul”.

Sunt interzise muncile periculoase

Legea stabileşte că pentru copii (de orice vârstă) sunt interzise muncile periculoase. Încălcarea acestor prevederi constituie fapte de natură penală, sancţionate ca atare.
Pe de altă parte, activităţile desfăşurate de copii pot avea loc, în funcţie de vârstă, doar în anumite intervale orare (9.00-17.00 – pentru copiii cu vârsta sub 5 ani, 8.00-20.00 – pentru copiii cu vârsta cuprinsă între 5 şi 12 ani şi 7.00-22.00 – pentru copiii cu vârsta de peste 12 ani) şi nu pot însemna mai mult de o oră pe săptămână – în cazul copiilor care au sub un an, două ore pe zi – în cazul copiilor de 1-5 ani, patru ore pe zi – în cazul copiilor de 5-12 ani şi şase ore pe zi – în cazul copiilor de peste 12 ani, cu pauze impuse, de asemenea, de lege, la anumite intervale de timp.

Urmărește-ne pe Google News