Imaginile cu cele două persoane dând foc cărţii sfinte a islamului au apărut într-un clip video transmis în direct pe platforma TikTok.
De asemenea, un drapel palestinian a fost ars în timpul acţiunii care a avut loc în centrul oraşului Malmö, nu departe de cele două locuri în care se va desfăşura concursul Eurovision.
Poliţia suedeză a fost criticată pentru că a permis arderea Coranului atât de aproape de locul în care va avea loc un eveniment important.
Arderile Coranului în Danemarca şi Suedia anul trecut au dus la reacţii de furie şi uneori proteste violente în ţări cu majoritate musulmană, dar în Suedia astfel de acţiuni intră sub incidenţa legislaţiei privind libertatea de exprimare şi sunt legale.
Timp de o săptămână, începând de sâmbătă, în oraşul din sudul Suediei vor avea loc numeroase concerte şi petreceri, culminând cu marea finală de pe 11 mai.
Festivități și acțiuni de protest la Malmo
Un total de peste 100.000 de vizitatori sunt aşteptaţi în Malmö pentru festivităţile care vor avea loc săptămâna viitoare.
Pe lângă evenimente muzicale, au fost anunţate mai multe acţiuni de protest în legătură cu războiul din Gaza, demonstraţii atât pro-palestiniene, cât şi pro-israeliene.
Joi, Consiliul de Securitate Naţională al Israelului a înăsprit avertismentele de călătorie pentru oraşul suedez, israelienii care plănuiesc o vizită la Malmö fiind sfătuiţi să îşi reconsidere planurile.
Artişti suedezi au cerut ca Israelul să fie exclus de la Eurovision ca urmare a războiului din Gaza. Organizatorii au respins această cerere.
Eurovision Song Contest este cel mai mare spectacol muzical din lume. După victoria cântăreţei suedeze Loreen anul trecut, concursul are loc în Suedia anul acesta.
FOTO: Profimedia