Vladimir Putin a îmbrățișat rapid ideea
În momentul în care trupele nord-coreene au început să sosească în Rusia în această toamnă, unii oficiali occidentali au văzut asta ca pe un semn că Kremlinul avea nevoie disperată de mai mulți soldați.
„Agențiile de informații americane au concluzionat că trimiterea de soldați a fost ideea Coreei de Nord, nu a Rusiei, deși președintele Vladimir Putin a îmbrățișat rapid ideea”, au susținut oficiali americani citați de The New York Times.
Liderul nord-coreean Kim Jong-un a trimis cel puțin 10.000 de militari în Rusia, potrivit estimărilor ucrainene și occidentale.
Nord-coreenii s-au alăturat în mare parte unităților ruse care desfășoară o contraofensivă împotriva forțelor ucrainene în regiunea Kursk.
Kim Jong-un mizează pe ajutorul Rusiei
Oficialii americani nu cred că Kim Jong-un a primit imediat ceva de la Rusia în schimbul „ajutorului” cu trupe.
Potrivit acestora, liderul din Coreea de Nord pare să spere că Rusia îl va ajuta în viitor oferindu-i sprijin în luptele diplomatice, asistență în caz de criză și furnizarea de tehnologie.
Oficialii americani au spus că este important pentru Rusia să obțină sprijinul Coreei de Nord și al Iranului, care i-au oferit asistență militară în timpul războiului.
Acest lucru a permis Rusiei să mențină un foc intens de artilerie pe linia frontului și să pună presiune asupra orașelor ucrainene, atacând infrastructura critică cu drone.
Potrivit unor informații obținute la Seul, Coreea de Nord se pregătește să trimită mai mulți soldați în Rusia pentru a o ajuta în războiul cu Ucraina.
Coreea de Nord a devenit principalul aliat al Rusiei în războiul lansat în Ucraina, punând la dispoziție nu doar rachete balistice și muniție, ci și militari.
Cele două țări au parafat un tratat de apărare, care a intrat în vigoare la începutul lunii decembrie.