Ministerul nipon al Apărării a precizat că ambele rachete par să fi căzut în afara zonei economice exclusive a Japoniei, iar Statul-Major Întrunit al Coreei de Sud (JCS) a cerut Phenianului să înceteze aceste lansări, pe care le-a catalogat ca fiind „acte grave de provocare”.
„Condamnăm cu fermitate lansările succesive de rachete balistice ale Coreei de Nord ca acte grave de provocare care subminează pacea și stabilitatea Peninsulei Coreene, precum și comunitatea internațională, și reprezintă o încălcare clară a rezoluțiilor Consiliului de Securitate al ONU”, se precizează într-o declarație a JCS.
În același timp, armata SUA a transmis că este la curent cu lansările de rachete și că se consultă cu aliații și partenerii săi.
Ambele rachete au atins altitudini de aproximativ 50 de kilometri. Prima a acoperit o rază de acțiune de 550 km, iar a doua a avut o rază de 600 km, a declarat ministrul japonez al apărării, Yasukazu Hamada, adăugând că Tokyo a înaintat un protest pe canale diplomatice față de lansările de rachete.
Comandamentul american pentru Indo-Pacific a precizat că lansările nu par să reprezinte o amenințare imediată la adresa Statelor Unite sau a aliaților lor, dar „evidențiază impactul destabilizator al programului ilicit de armament” al Coreei de Nord.
Lansările celor două rachete au loc la aproape o săptămână de când Phenianul a testat cea mai recentă rachetă balistică intercontinentală Hwasong-18, acțiune despre care a spus că este un avertisment pentru SUA și alți adversari.
În același timp, marți, un soldat american a trecut granița intercoreeană în Coreea de Nord. Se crede că acesta se află în custodia autorităților nord-coreene, spune Washingtonul, ceea ce a dus la apariția unei noi crize între SUA și Coreea de Nord. Și tot marți s-a reunit pentru prima dată noul grup de planificare a războiului nuclear format din SUA și Coreea de Sud.
„Ultimul tir de rachete balistice efectuat de Coreea de Nord nu are probabil nicio legătură cu trecerea unui soldat american prin granița intercoreeană, dar nici un astfel de incident nu ajută”, a precizat, în acest context, Leif-Eric Easley, profesor la Universitatea Ewha din Seul.
Fotografie cu caracter ilustrativ: Hepta