Deocamdată nu este clar care era ținta rachetelor Phenianului sau raza lor de zbor. Testele cu rachete balistice contravin rezoluțiilor ONU menite să limiteze activitățile nucleare ale Coreei de Nord.
Premierul nipon Yoshihide Suga a calificat lansarea drept „scandaloasă”, precizând că Phenianul amenință pacea și securitatea din regiune. La rândul său, ministrul japonez al apărării a declarat că se crede că proiectilele nord-coreene au căzut în apele din afara zonei sale economice exclusive.
În acest context, Armata sud-coreeană a transmis că și-a consolidat măsurile de supraveghere și monitorizare a Coreei de Nord în timp ce colaborează îndeaproape cu SUA pentru a-și menține pregătirea defensivă.
Iar la mai puțin de trei ore distanță, Coreea de Sud a lansat o rachetă balistică de pe submarinul ROKS Dosan Ahn Changho de 3.700 de tone, potrivit unui anunț al ministrului apărării de la Seul.
Oficialul a adăugat că racheta și-a atins ținta cu precizie, fără a oferi și alte detalii. Președintele sud-coreean Moon Jae-in a fost prezent la test.
Dezvoltarea armamentului Coreei de Sud, care include și rachete, a luat amploare în contextul în care țara încearcă să devină mai puțin dependentă de SUA și mai precaută în privința programului nuclear al vecinilor din nord.
În ceea ce privește rachetele lansate miercuri de Coreea de Nord, aceasta este prima astfel de acțiune a Phenianului de la instalarea lui Joe Biden la Casa Albă, în luna ianuarie a acestui an, și are loc la doar câteva zile după ce presa nord-coreeană a anunțat testarea cu succes a unei rachete de croazieră cu rază lungă de acțiune, capabilă să lovească Japonia.
Consiliul de Securitate al ONU nu interzice testarea rachetelor de croazieră, dar consideră că cele balistice sunt mai amenințătoare, pentru că pot transporta încărcături mai mari și mai puternice și au o rază mai mare de acțiune.
Testele anterioare ale unor rachete balistice nord-coreene au fost urmate de sancțiuni din partea Consiliului de Securitate al ONU.
În luna martie a acestui an, Coreea de Nord a ignorat sancțiunile internaționale și a testat rachetele balistice, ceea ce a declanșat reacții dure din partea Statelor Unite, Japoniei și Coreei de Sud.
Iar luna trecută, agenția atomică a ONU a anunțat că Phenianul pare să fi repornit un reactor care ar putea produce plutoniu pentru armele nucleare, acțiune pe care oficialii ONU au calificat-o drept o dezvoltare „profund tulburătoare”.
Foto: EPA