UPDATE 13.24: Armata rusă confirmă un tir de rachetă nord-coreeană ”cu rază medie de acţiune”.
Armata rusă a confirmat marţi că a observat tirul unei rachete balistice cu rază medie de acţiune al Coreei de Nord, care a căzut în mijlocul Mării Japoniei, după ce a zburat peste 500 de kilometri. ”Parametrii zborului rachetei au caracteristicile unei rachete balistice cu rază medie de acţiune”, a anunţat Ministerul rus al Apărării într-un comunicat.
Ministerul rus la Apărării susține că racheta a fost trasă de Phenian în noaptea de luni spre marţi, la ora Moscovei 3.46 (ora României). Ea a ajuns la o altitudinea de 535 de kilometri şi a zburat peste 510 kilometri.
China a reacţionat anunţând că a ”depus eforturi intense” ca să rezolve problema nord-coreeană şi a îndemnat toate părţile la ”reţinere”.
UPDATE 10.02: Coreea de Nord susține că a testat cu succes prima sa rachetă balistică intercontinentală. Datele transmise de Phenian contrazic declarațiile Coreei de Sud și ale americanilor care spun că racheta lansată, marți dimineața, a fost una cu rază medie de acțiune.
Testul istoric al rachetei de tip Hwasong-14 a fost supervizat de liderul nord-coreean Kim Jong-un, a anunţat o prezentatoare a televiziunii nord-coreene într-un buletin special.
Testul de marți pare a fo totuți cel mai de succes de până acum. O analiză a rachetei și a datelor zborului arată că aceasta era suficient de puternică încât să ajunngă până în Alaska, scrie AP.
Și SUA a confirmat faptul că nord-coreenii au lansat o rachetă cu rază medie de acțiune în direcția Japoniei. Potrivit acestora, racheta a fost lansată din apropierea Phenianului și a zburat timp de 37 de minute înainte de a ateriza în apelel japoneze. Coreea de Sud a transmis că racheta a fost lansată la ora locală 9.40 și a zburat 930 de kilometri.
Citește și: Avertisment șocant! „Donald Trump ar putea transforma Pământul în Venus”
Oficialii japonezi spun că este posibil ca racheta să fi aterizat în apele sale, o zonă destinată rutelor economice.
Tensiunile în jurul Peninsulei Coreene sunt foarte ridicate, în urma unei retorici tot mai ferme atât din partea SUA, cât și din partea Coreei de Nord, dar și altor părți implicate. Washingtonul a sugerat că toate opţiunile sunt pe masă în acest dosar, inclusiv opţiunea militară, în timp ce Phenianul a efectuat mai multe teste balistice și a anunțat că va continua dezvoltarea programelor nuclear și balistic.