UPDATE 15 mai: Racheta lansată duminică dimineața era capabilă să transporte o încărcătură nucleară semnificativă, a anunțat luni regimul de la Phenian prin intermediul agenției sale oficiale de presă, KCNA, citată de AFP.
Armata nord-coreeană a urmărit lansarea „unui nou model de rachetă balistică strategică, cu o rază medie până la lungă de acțiune, Hwasong-12′, a informat KCNA. Agenția nord-coreeană de presă a precizat că liderul nord-coreean, Kim Jong-Un, „a supervizat personal acest test”.
Tirul de rachetă a fost efectuat de la baza armatei nord-coreene de la Kusong, în provicnia Nord Pyongan, către ora locală 5.30 (sâmbătă 23.30, ora României), relatează AFP.
Proiectilul, care nu a fost identificat, a parcurs o traiectorie de aproximativ 700 de kilometri, a declarat un oficial din armata sud-coreeană. La precedentul tir reuşit al regimului de la Phenian, în februarie, de la aceeaşi bază Kusong, racheta a parcurs 500 de kilometri.
Totodată, mai mulți oficiali japonezi au afirmat că zborul a durat aproximativ 30 de minute, iar racheta a căzut în mare, în afara zonei economice exclusive a Japoniei.
La rândul său, Comandamentul SUA din Pacific a confirmat lansarea, dar a precizat că Centrul nord-american de apărare spațială (NORAD) a determinat că racheta nu a reprezentat o amenințare pentru America de Nord. Traiectoria rachetei „nu a corespuns unei rachete balistice intercontinentale”, arată un comunicat al comandamentului american.
Coreea de Sud şi Statele Unite sunt pe cale să procedeze la analize pentru a obţine mai multe informaţii despre această rachetă, precizează armata sud-coreeană.
Acesta este cel de-al doilea tir de rachetă al Phenianului în aproximativ două săptămâni și primul după ce noul președinte al Coreei de Sud, Moon Jae-in, a fost învestit în funcție. Imediat după anunțarea acestui tir al vecinului nord-coreean, noul lider de la Seuyl a convocat o reuniune de urgenţă cu consilierii săi pe probleme de securitate.
- Noul lider de la Seul a discutat cu Donald Trump despre dosarul nord-coreean
- Noul președinte al Coreei de Sud, dispus să meargă la Phenian
- Își schimbă Coreea de Sud politica vizavi de Phenian? Modificările pe care le poate aduce victoria lui Moon Jae-in
Reacții după nouă provocare a Phenianului
La rândul său, premierul japonez Shinzo Abe a catalogat acest tir drept ”total inacceptabil” şi a vorbit despre o ”gravă ameninţare” la adresa Tokyo. ”Protestăm puternic faţă de (acest tir al) Coreei de Nord”, a insistat el.
În precedentele tiruri, la începutul lui martie, trei rachete nord-coreene au căzut aproape de Japonia, în apele teritoriale.
Tensiunile sunt puternice în prezent în jurul peninsulei coreene, în contextul unei retorici tot mai ferme a mai multor părţi în acest dosar, dar mai ales din partea Statelor Unite şi regimului lui Kim Jong-un.
Washingtonul a sugerat că toate opţiunile sunt pe masă în acest dosar, inclusiv opţiunea militară.
Preşedintele Donald Trump a părut însă să-şi îmblânzească tonul recent, declarând că ar fi dispus să se întâlnească cu liderul nord-coreean Kim Jong-un.
- Coreea de Nord acuză SUA și Coreea de Sud de un complot ce viza uciderea liderului Kim Jong Un
- Coreea de Nord critică cel mai mare aliat, anunțând că va continua programul nuclear
- Donald Trump către Kim Jong-Un: „Să se țină bine”. Coreea de Nord amenință că va testa rachete săptămânal
Reacția Casei Albe
„În contextul în care racheta a căzut atât de aproape de teritoriul Rusiei — de fapt, mai aproape de Rusia decât de Japonia—, președintele nu-și poate imagina că Rusia este mulțumită”, se arată într-un comunicat al Casei Albe.
„Coreea de Nord a fost o amenințare flagrantă prea mult timp”, se mai menționează în declarație.
„Să facem ca această nouă provocare să servească drept un apel către toate națiunile pentru a implementa sancțiuni mult mai dure împotriva Coreii de Nord”, se subliniază în comunicatul președinției americane.
Rusia și China, „preocupate” de escaladarea tensiunilor
Racheta balistică lansată de forţele regimului de la Phenian nu a reprezentat o ameninţare pentru teritoriul Rusiei, a anunţat Ministerul rus al Apărării, deşi oficiali americani au afirmat că racheta s-ar fi prăbuşit în mare, la doar aproximativ 100 de kilometri de oraşul rus Vladivostok.
Conform unui comunicat transmis de Ministerul de Externe de la Beijing, China „se opune încălcării de către Coreea de Nord a rezoluțiilor Consiliului de Securitate” și le-a cerut tuturor părților „să dea dovadă de reținere și să se abțină de la amplificarea tensiunilor în regiune”.
„Sistemele ruseşti de avertizare au detectat lansarea unei rachete balistice de pe teritoriul Coreei de Nord. Sistemele de avertizare au urmărit ţinta pe durata a 23 de minute, până la prăbuşirea acesteia în zona centrală a Mării Japoniei (la aproximativ 500 de kilometri de teritoriul Rusiei)”, arată Ministerul Apărării de la Moscova. „Acest test balistic nu a constituit un pericol pentru Federaţia Rusă”, a precizat Ministerul Apărării, potrivit agenţiei de ştiri Tass.
Anterior, un reprezentant al Kremlinului a anunţat că preşedintele Rusiei, Vladmir Putin, aflat într-o vizită oficială la Beijing, s-a declarat îngrijorat în legătură cu testul balistic efectuat de Coreea de Nord, relatează Reuters.