Sudul a condamnat această mișcare, numind-o „un act provocator”. În 2010, artileria nord-coreeană a tras de zeci de ori pe insula Yeonpyeong, ucigând patru persoane.

Obuzele de artilerie trase vineri, între orele 9.00 și 11.00, ora locală (0.00 – 2.00 GMT) nu au pătruns pe teritoriul sud-coreean, deoarece toate au aterizat în zona tampon dintre cele două țări.

Șefii Statului Major Comun din Coreea de Sud au declarat că incidentul nu a provocat „nicio pagubă poporului sau armatei noastre”, dar au adăugat că actul „a amenințat pacea în peninsula coreeană și creează tensiuni”.

Cel mai recent incident vine la câteva luni după ce Coreea de Nord a suspendat complet un acord militar cu Sudul, menit să reducă tensiunile.

Ulterior, Phenianul a declarat că va retrage toate măsurile „luate pentru a preveni conflictele militare în toate sferele, inclusiv terestre, maritime și aeriene”, și va desfășura „forțe armate mai puternice și echipamente militare de tip nou” în regiunea de frontieră.

Însă Coreea de Nord a încălcat pactul de mai multe ori în ultimii doi ani, lansând rachete și trăgând cartușe de artilerie în mare în direcția Sudului. Ultima dată când Coreea de Nord a lansat obuze de artilerie în mare a fost în decembrie 2022, an în care nouă astfel de incidente s-au petrecut.

Insula Yeonpyeong, care găzduiește o bază militară și o mică populație civilă de aproximativ 2.000 de oameni, se află la 3 km de granița maritimă disputată din Marea Galbenă și la 12 km de coasta nord-coreeană. Insula a fost scena unor ciocniri navale intercoreene de-a lungul anilor.

La ce secție de votare votezi duminică și cum poți vota dacă nu ești în localitatea de domiciliu pe 24 noiembrie la alegerile prezidențiale!
 

Urmărește-ne pe Google News