Fotografiile publicate de JCS arată saci de plastic transportați de baloane gigantice și plini cu „gunoi şi murdărie”. Statul Major Întrunit al Coreei de Sud precizează și că descoperit în aceste baloane cronometre despre care crede că le face explodeze.
Obiectele zburătoare au fost observat în zonele de frontieră ale provinciilor sud-coreene Gyeonggi şi Gangwon, potrivit JCS, relatează agenția spaniolă EFE, citată de Agerpres.
Baloanele sunt analizate de agențiile guvernamentale, iar oamenii din aceste zone au fost avertizați de autorități să nu le atingă și să informeze armata sau poliția dacă le găsesc.
„Acțiunile Coreei de Nord încalcă în mod clar dreptul internațional și amenință grav siguranța cetățenilor noștri. Toată responsabilitatea care decurge din baloanele nord-coreene revine în întregime Coreei de Nord și avertizăm cu severitate Coreea de Nord să înceteze imediat acțiunile inumane și de joasă speță”, a acuzat JCS, adăugând că pachetele riscă să avarieze zone rezidențiale, aeroporturi și autostrăzi.
Explicațiile Phenianului
Trecerea acestor baloane peste granița dintre cele două Corei vine la câteva zile după ce Phenianul a afirmat că va reacționa la trimiterea de către Seul a unor materiale de propagandă în Nord.
Agenția de presă de stat nord-coreeană KCNA notează că măsura a fost luată de Phenian pentru a se răzbuna pe activiștii sud-coreeni care trimit adesea peste graniță pliante de propagandă, alimente, medicamente, radiouri și stick-uri USB care conțin știri sud-coreene și seriale de televiziune, toate interzise de regimul din Nord.
Militanții din Sud, inclusiv transfugi din Coreea de Nord, trimit de mult timp astfel materiale prin baloane, drone și sticle care plutesc pe râul de la graniță, inclusiv după ce parlamentul de la Seul a interzis astfel de acțiuni în 2020.
„Cantităţi uriaşe de hârtie uzată şi deşeuri vor fi în curând împrăştiate în zonele de graniţă şi în interiorul Republicii Coreea (numele oficial al Coreei de Sud) şi veţi experimenta pe propria voastră piele cât de mult efort este necesar pentru a face curat” în urma lor, a transmis săptămâna trecută ministrul adjunct al apărării naţionale din Coreea de Nord, Kim Kang-il, printr-un comunicat.
Războiul Coreean a durat trei ani și s-a încheiat în 1953 cu un armistiţiu şi nu cu un tratat de pace, astfel că, din punct de vedere tehnic, cele două părți sunt în continuare în război.
Foto: Hepta
Itdr • 31.05.2024, 19:42
Export (prin baloane de import, chinezești...) de produse ale democrației populare în țară capitalistă... La acest nivel, în lupta de clasă, chiar și bacteriile au rolul lor în eliminarea exploatării omului de către om. Văzând aceasta, există speranța că poporul sud coreean se va elibera social și, devenind comunist, va atinge gradul de bunăstare si fericire a celui din nordul peninsulei... Tot înainte, tovarăși! Până fâsâie balonu'...