UPDATE. Donald Trump a declarat miercuri că nu este clar dacă summitul programat cu liderul nord-coreean Kim Jong-un va mai avea loc.
„Va trebui să vedem. Nu a fost luată nicio decizie, nu am fost informaţi de nimic. Nu am auzit nimic”, a declarat Trump, atunci când a fost întrebat dacă summitul va mai avea loc, conform The New York Times.
Președintele SUA a adăugat că va continua să insiste pentru dezarmarea nucleară completă a Peninsulei Coreene.
Agenţia oficială KCNA susţine că exerciţiul militar Max Thunder, care a început vineri, 11 mai, reprezintă o „provocare”, iar Coreea de Nord amenință că va anula summitul istoric dintre preşedintele american Donald Trump şi liderul nord-coreean Kim Jong-un, programat pe 12 iunie a.c., la Singapore.
Peste 100 de avioane de luptă, inclusiv un număr nespecificat de bombardiere B-52 şi avioane F-15K, participă la exerciţiul Max Thunder. SUA și Coreea de Sud susțin că acest exerciţiu este pur defensiv şi este organizat în baza unui acord mutual semnat în anul 1953.
Al doilea motiv – invocat de Coreea de Nord – este acela că Washingtonul continuă să pretindă ca Phenianul să renunţe unilateral la arsenalul său nuclear, transmite Agerpres.
Dacă administraţia preşedintelui american „ne pune cu spatele la zid şi ne cere să renunţăm unilateral la arma nucleară, nu vom mai avea interesul pentru discuţii şi va trebui să reconsiderăm chestiunea de a şti dacă trebuie să acceptăm summitul viitor dintre Coreea de Nord şi Statele Unite”, a declarat ministrul adjunct de externe Kim Kye Gwan citat de agenţia oficială KCNA.
Washingtonul pretinde „denuclearizarea completă, verificabilă şi ireversibilă” a Coreii de Nord.
În cursul unui summit intercoreean extrem de rar, luna trecută la Panmunjom, sat din Zona demilitarizată (DMZ) care divizează peninsula, Kim Jong Un şi preşedintele sud-coreean, Moon Jae-in, şi-au reafirmat angajamentul pentru „denuclearizarea completă” a peninsulei.
Această formulă este însă supusă interpretării, iar Nordul nu a făcut încă publice posibilele concesii pe care le propune.
„Ne-am exprimat deja dispoziţia de a realiza o Peninsulă Coreeană denuclearizată şi am declarat în repetate rânduri că Statele Unite trebuie să pună capăt politicii lor ostile faţă de Coreea de Nord şi ameninţărilor nucleare drept condiţii prealabile”, a spus ministrul adjunct.
În trecut, Phenianul a pretins retragerea trupelor americane desfăşurate în Sud pentru a proteja Seulul de vecinul său, precum şi ridicarea umbrelei nucleare americane de pe aliatul lor.
Demnitarul nord-coreean l-a criticat, de asemenea, pe consilierul american pentru probleme de securitate naţională, John Bolton, care a vorbit despre „modelul libian” pentru denuclearizarea Coreii de Nord.
Este o „tentativă foarte sinistră de a supune Coreea de Nord la soarta Libiei şi Irakului”, a acuzat el.
„Nu-mi pot reţine furia în faţa acestei politici americane”, a subliniat Kim Kye Gwan. Phenianul „se îndoieşte că Statele Unite doresc cu adevărat îmbunătăţirea relaţiilor cu Coreea de Nord pe calea dialogului şi negocierii”, a adăugat el.
Nordul susţine de mult timp că are nevoie de arma atomică pentru a se proteja de o invazie americană. După ce a renunţat la programul său nuclear, liderul libian Muammar Gaddafi a fost ucis în cursul unei revolte sprijinite de bombardamente NATO.
Citește și: ANALIZĂ. De ce se dușmănesc Israelul și Palestina. Un conflict vechi de secole, cu rădăcini religioase