„Un dialog simțit nu este posibil cu astfel de tip lipsit de rațiune și doar forța absolută funcționează în cazul lui”, a anuțat agenția de presă a Phenianului, citându-l pe generalul Kim Rak Gyom.

Astfel, armata nord-coreeană va încheia în doar câteva zile, la mijlocul lunii august, planul cu privire la un atac împotriva teritoriului american Guam, o mică insulă din Pacific foarte importantă din punct de vedere strategic pentru SUA.

Planul ar conține un tir cu patru rachete ce ar survola Japonia, urmând să fie prezentat lui Kim Jong-Un pentru aprobare. „Va fi un avertisment crucial la adresa SUA”, precizează agenția de presă nord-coreeană.

Potrivit acesteia, rachetele „vor zbura 17 minute și 45 de secunde pe o distanță de 3.356,7 km și vor cădea în mare la 30 sau 40 km de Guam”.

Această insulă îndepărtată  reprezintă un avanpost-cheie pentru forțele americane în Asia. Aproximativ 6.000 de soldați americani staționează aici și în insulă se afla o bază aeriană capabilă să găzduiască bombardiere grele B-52 și B-2, provenite din B-1.


Cât de important este teritoriul american Guam

  • Guam este o insulă cu suprafața de 541 de kilometri pătrați aflată în Oceanul Pacific, între Filipine și Hawaii
  • Guam este din anul 1950 teritoriul asociat american neîncorporat în SUA, având o populație de 163.000 de locuitori
  • SUA dispun de o prezență militară semnificativă în acest teritoriu, considerat un punct strategic foarte important în protejarea intereselor americane în zonă, având acces rapid către zone precum Marea Chinei de Sud, Coreea de Sud și Coreea de Nord, precum și Taiwan
  • Bazele militare americane ocupă aproximativ un sfert din teritoriul insulei, aproximativ 6.000 de soldați fiind desfășurați acolo, iar numărul lor ar putea să crească cu alte mii

Războiul amenințărilor între Coreea de Nord și SUA

Această escaladarea bruscă a tensiunilor din Oceanul Pacific vine după ce agenţiile de informaţii din SUA au dezvăluit că Phenianul a produs primele focoase nucleare miniaturizate, care pot fi ataşate de rachete intercontinentale sau cu rază intermediară de acţiune.

În luna iulie, regimul nord-coreean a testat cu succes două rachete balistice intercontinentale, amenințând ulterior că rachetele sale pot lovi teritoriul american. Ca răspuns la aceste teste, Consiliul de Securitate al Naţiunilor Unite a adoptat un nou pachet de sancţiuni internaţionale, propus de partea americană, împotriva regimului de la Phenian.

Noile sancţiuni internaţionale vizează o interdicţie pentru mai multe exporturi, care ar putea să coste țara comunistă un miliard de dolari din veniturile anuale. În replică, regimul nord-coreean a reacţionat, susţinând că noile sancţiuni reprezintă un „complot american furios de a izola şi a sugruma” Coreea de Nord.

Donald Trump vorbește despre arsenalul nuclear american

De asemenea, americanii au anunţat în mod separat sancţiuni împotriva Coreei de Nord, care au fost incluse în legea sancţiunilor alături de măsurile luate cu privire la Rusia şi Iran.

Ulterior, Donald Trump a făcut noi afirmații dure față de Coreea de Nord, după ce marți a promis „foc și furie” împotriva regimului lui Kim Jong-Un. Acum, el a evocat arsenalul nuclear american. „Prima prioritate ca președinte este de a renova și moderniza arsenalul nostru nuclear. Acum este mult mai puternic ca niciodată”, a scris liderul de la Casa Albă pe Twitter.

„Sperăm că nu vom utiliza niciodată această forță, dar vom fi întotdeauna cea mai puternică națiune din lume!”, a continuat acesta, într-un alt mesaj.

Reacții internaționale la afirmațiile lui Donald Trump

Afirmațiile lui Donald Trump și ale Phenianului au stârnit îngrijorare la ONU. Mai precis, secretarul General al Naţiunilor Unite, Antonio Guterres, s-a declarat îngrijorat de o „creştere a retoricii conflictuale”.

Totodată, după ce liderul de la Casa Albă a promis „foc și furie”, China a îndemnat la evitarea „vorbelor şi faptelor” susceptibile să sporească tensiunea în Peninsula Coreea.

„Partea chineză îndeamnă toate părţile să continue pe calea unei rezolvări paşnice a problemei nucleare în peninsula coreeană şi să evite vorbele şi faptele suceptibile să intensifice contradicţiile şi să agraveze situaţia”, a declarat Ministerul chinez de Externe. La rândul lor, Franţa și Germania au îndemnat la responsabilitate şi la „dezescaladare”,

„Urmărim cu cea mai mare îngrijorare escaladarea în retorica în centrul căreia se află Peninsula Coreea. Situaţia este cu adevărat gravă. Îndemnăm, în consecinţă, toate părţile la reţinere”, a declarat un purtător de cuvânt al Ministerului german de Externe.

 
 

Urmărește-ne pe Google News