„Dacă SUA continuă provocările militare grave, Coreea de Nord va lua în considerare o reacție cu măsuri puternice. (…) Dacă Washingtonul nu dorește nicio evoluție serioasă care nu este potrivită intereselor sale de securitate, ar trebui să oprească imediat exercițiile de război inutile și ineficiente. Dacă nu, va trebui să-și asume total vina pentru toate consecințele”, a transmis Ministerul de Externe al Coreei de Nord într-un comunicat.
În ultimele săptămâni, Coreea de Nord a lansat o serie de rachete ca răspuns la diferitele exerciții militare din zonă. Totul, în contextul informaţiilor potrivit cărora Phenianul se pregătește pentru primul test cu arme nucleare din 2017 și până acum.
Actualele exerciții militare SUA-Coreea de Sud, numite Vigilant Storm, implică sute de avioane care fac simulări de atacuri 24 de ore pe zi.
La începutul lunii octombrie, Washingtonul și-a desfășurat portavionul cu propulsie nucleară USS Ronald Reagan în apropiere de Peninsula Coreeană, iar transportatorul a luat parte la o rundă de exerciții navale, o mișcare care a fost văzută ca un avertisment către Nord.
Autoritățile de la Seul au spus că desfășurarea „rară” de forțe a arătat „hotărârea Alianței Coreea de Sud-SUA de a răspunde cu severitate oricăror provocări nord-coreene”.
Phenianul a declarat în octombrie că lansările sale de rachete erau o „simulare” a unui atac nuclear asupra sudului. Autoritățile nord-coreene au spus că au simulat cu succes lovirea bazelor militare, porturile și aeroporturile din sud și au spus că rachetele au fost concepute pentru a transporta arme nucleare tactice.
Liderul nord-coreean Kim Jong-un a declarat, în septembrie, că țara sa este o putere nucleară „ireversibilă” și a revizuit legislația în sensul în care poate folosi armele nucleare preventiv. Anterior, politica sa fusese să folosească aceste arme doar ca răspuns la un atac.
Coreea de Nord a făcut în 2022 peste 40 de lansări de rachete, cel mai mare număr înregistrat până acum. De asemenea, în ciuda sancțiunilor, Phenianul a efectuat șase teste nucleare între 2006 și 2017.
Foto: EPA