Cuprins:
Relația Phenian – Moscova a devenit mai strânsă
Agenția de presă americană Bloomberg a transmis că o analiză efectuată de națiunile G20 a arătat că relațiile dintre Coreea de Nord și Rusia au devenit mai strânse, o tendință care este puțin probabil să se diminueze. Mai ales că soldați nord-coreeni au fost trimiși deja pentru a ajuta Rusia.
Conform surselor, care au vorbit cu agenția de presă americană sub rezerva anonimatului, o asemenea mișcare nu este iminentă. Totuși, în cazul în care ar urma să fie pusă în practică, soldații nu ar fi desfășurați toți în același timp, ci ar fi grupuri care se rotesc (intră și ies de pe linia frontului).
Ambasadorul Ucrainei în Coreea de Sud a făcut o evaluare asemănătoare la începutul lunii. Dmitro Ponomarenko a declarat în cadrul unui interviu pentru VOA că Ucraina se așteaptă ca până la 15.000 de soldați nord-coreeni dislocați în regiunea rusă Kursk și, posibil, în zonele ocupate din estul țării să se rotească la fiecare câteva luni.
Olaf Scholz va vorbi cu Xi Jinping
Hotărârea liderului nord-coreean Kim Jong-un de a-i trimite soldați lui Putin i-a îngrijorat pe aliații Ucrainei, care au atras atenția că există riscul ca acest conflict să escaladeze. Mai mult, aceștia sunt de părere că cooperarea tot mai strânsă dintre Putin și Kim Jong-un ar putea avea un impact asupra echilibrului de securitate în regiunea Indo-Pacific, unde există o rivalitate tot mai mare între China și SUA.
Problema va fi adusă în atenție de mai mulți aliați la summitul G20 din Brazilia, care va avea loc în cursul săptămânii, inclusiv de cancelarul german Olaf Scholz. Amintim că Scholz a discutat vineri, 15 noiembrie, cu Putin despre războiul din Ucraina.
Totodată, potrivit oficialilor germani, cancelarul Olaf Scholz va face presiuni asupra președintelui chinez Xi Jinping, în cadrul întâlnirii lor de marți de la Rio, să-și folosească influența asupra Moscovei și Phenianului pentru a evita o escaladare a războiului.
Până la acest moment, Coreea de Nord a trimis peste 10.000 de militari pentru a se alătura armatei lui Putin în regiunea Kursk, unde forțele ucrainene au ocupat o parte din teritoriu după o incursiune surpriză în august.