Editorialul dur, în care este lansat un atac extrem de rar la adresa Chinei, publicat de agenția KCNA, vine după ce președintele american Trump a făcut presiuni asupra Beijingului să înăspărească sancțiunile împotriva Phenianului, pentru a opri programul nuclear și balistic.
Astfel, în acest material, Coreea de Nord anunță că ambele programe vor fi continuate, chiar dacă asta pune în pericol relația cu Beijingul. “Republica Populară Democrată Coreeană nu va cerşi niciodată menţinerea prieteniei cu China, punând în pericol programul său nuclear, la fel de preţios pentru ea ca propria viaţă, indiferent cât de importantă este această prietenie”, scrie în editorial.
De altfel, New York Times punctează că este neobișnuit pentru Coreea de Nord să lanseze astfel de critici la adresa Chinei, care este principalul său partener comercial “China nu ar mai trebui să testeze răbdarea” Phenianului, mai scrie în comentariul în care China este amenințată că vor exista „consecinţe grave”, în caz contrar.
Mai mult, în acest material scrie că Beijingul ar trebui să manifeste recunoştinţă faţă de Phenian, întrucât acesta îl protejează. De la războiul din Coreea, Nordul a fost un fel de zonă-tampon între Beijing şi Washington şi a „contribuit la protejarea păcii şi securităţii Chinei” şi ea ar trebui „să-i mulţumească” pentru aceasta, se mai spune în textul publicat de agenția nord-coreeană.
Atacul la adresa Chinei arată nu doar cotele alarmante pe care le-au atins tensiunile din Peninsula Coreeană, dar și cât s-au deteriorat relațiile bilaterale dintre cele două state.
În luna februarie, agenția KCNA a mai lansat un atac la adresa Beijingului, după ce acesta a anunțat suspendarea a importurilor sale de cărbune din Coreea de Nord, o sursă importantă de valută pentru această țară. Tot pe fondul tensiunilor din regiune, China și-a avertizat cetățenii aflați în Coreea de Nord să revină de urgență în țară.
Provocările militare ale regimului nord-coreean, care a efectuat recent un nou test balistic, riscă să declanșeze un atac al SUA. Washington a trimis o armadă în regiune și a instalat un scurt antirachetă în Coreea de Sud, spre nemulțumirea Beijingului. Mai mult, Donald Trump a afirmat chiar că este posibil un conflict militar major între SUA și Coreea de Nord din cauza programului nuclear și balistic al Phenianului.
Totodată, în ultima perioadă, administrația Trump a făcut tot mai multe presiuni asupra Chinei în dosarul nord-coreean. Asta în timp ce liderul de la Casa Albă a afirmat că este pregătit să rezolve problema, chiar fără sprijinul Chinei.
”În cazul în care China nu rezolvă Coreea de Nord, noi o vom face”, a afirmat preşedintele american.
Citește și:
- Donald Trump către Kim Jong-Un: „Să se țină bine”. Coreea de Nord amenință că va testa rachete săptămânal
- Coreea de Nord ar fi detonat racheta lansată la ultimul test balistic deoarece se îndrepta spre Rusia
- Japonia și-a trimis cea mai mare navă de război pentru a escorta un vas american, pe fondul tensiunilor din Peninsula Coreea
- Scutul antirachetă american din Coreea de Sud este operațional. Reacția fermă a Chinei