Aceasta a fost prima reacție a unui oficial nord-coreean, după ce, în urmă cu o săptămână, agenția de spionaj sud-coreeană a transmis că Phenianul a hotărât să trimită în jur de 12.000 de soldați pentru a lupta în războiul din Ucraina și a trimis deja 1.500 de militari la Vladivostok pentru pregătire.

„În ceea ce privește așa-numita cooperare militară cu Rusia, delegația mea nu simte nevoia să comenteze astfel de zvonuri neîntemeiate, menite să păteze imaginea RPDC (n.red. – Republica Democrată Coreeană) și să submineze relațiile legitime, prietenoase și de cooperare dintre două state suverane”, a spus oficialul nord-coreean în timpul unei sesiuni a primei comisii a Adunării Generale a ONU privind dezarmarea și securitatea internațională, luni. 

Declarațiile oficialului au fost făcute ca răspuns la comentariul emisarului ucrainean potrivit căruia Phenianul are de gând să trimită trupe „pe scară largă” pentru a sprijini eforturile de război ale Rusiei în Ucraina.

„Știri false”

Moscova a susținut luni că va continua să consolideze relațiile cu Coreea de Nord, refuzând să comenteze informațiile furnizate de Seul.

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a calificat joi, 10 octombrie, drept „știri false” informațiile privind desfășurarea trupelor nord-coreene în Ucraina.

În cadrul unei ședințe separate a Consiliului de Securitate al ONU, luni, ambasadorul Coreei de Sud la ONU, Hwang Joon-kook, a făcut apel la încetarea imediată a cooperării militare în creștere dintre Coreea de Nord și Rusia.

„Suntem conștienți de încălcarea frecventă de către Coreea de Nord a normelor internaționale și a rezoluțiilor Consiliului de Securitate. Cu toate acestea, acțiunile recente ale Phenianului chiar ne-au surprins”, a spus acesta.

Urmărește-ne pe Google News