Decizia renunțării la relațiile economice cu Seulul vine după ce, în timpul unei întâlniri de sfârșit de an a partidului, liderul nord-coreean Kim Jong-un a definit relațiile inter-coreene ca fiind între „două state ostile ” și a promis că va „distruge” Coreea de Sud în cazul unei situații neprevăzute, relatează Yonhap.
Totodată, această mișcare vine la mai puțin de o lună după ce Nordul a decis să desființeze agențiile care se ocupă de afacerile intercoreene, cum ar fi Comitetul Național pentru Reunificarea Pașnică a Patriei, o agenție responsabilă de cooperarea economică națională, dar și o agenție care se ocupă de turul Muntelui Kumgang.
Parlamentul nord-coreean a aprobat în unanimitate un plan în vederea abrogării legii speciale privind funcţionarea proiectului turistic Mont Kumgang, odinioară un simbol important al cooperării intercoreene.
Această staţiune a fost construită de către societatea sud-coreeană Hyundai Asan pe unul dintre cei mai pitoreşti munţi din Coreea de Nord, care a atras sute de mii de vizitatori sud-coreeni.
Însă aceste vizite au fost întrerupte brusc în 2008, după ce un militar nord-coreean a ucis prin împuşcare un turist sud-coreean care s-a îndepărtat de la drumul autorizat, iar Seulul a suspendat voiajele.
În 2018, Seulul s-a retras din acest proiect – lansat în urma unui summit intercoreean în 2000 -, ca represalii faţă de un test nuclear şi unor tiruri de rachetă nord-coreene, apreciind că profiturile de la Kaesong contribuiau la finanţarea provocărilor Nordului.
În 2020, Coreea de Nord a minat şi aruncat în aer Biroul de Legătură cu Coreea de Sud situat de partea nord-coreeană a frontierei, finanţat de către Seul, anunţând astfel că nu era interesat de discuţii intercoreene.
În acest moment, relaţiile celor două Corei sunt blocate în contextul în care Phenianul îşi accelerează progresele programelor de înarmare iar Seulul îşi intensifică cooperarea militară cu Statele Unite şi Japonia.
FOTO: Hepta