Potrivit Departamentului de Apărare, regimul nord-coreean a lansat o rachetă balistică cu rază medie de acţiune, nu o rachetă intercontinentală așa cum a primis liderul Kim Jong-un la finalul anului trecut.
Lansarea reprezintă primul test pentru președintele Donald Trump, care a promis că va aborda o atitudine mai dură față de regimul de la Phenian, care a testat anul trecut mai multe dispozitive nucleare şi rachete balistice, încălcând în mod repetat rezoluţia Naţiunilor Unite.
Reprezentanţii Casei Albe au indicat că va exista un răspuns calculat din partea noului preşedinte republican, care nu va escalada tensiunile din peninsula Coreeană. Administraţia Trump se aştepta la o provocare din partea regimului nord-coreean, care ar putea să motiveze inclusiv creşterea presiunii asupra Chinei pentru a se implica în Coreea de Nord.
Donald Trump a declarat anterior că liderii chinezi nu au făcut destule pentru a rezolva criza din peninsulă, având în vedere că Beijingul rămâne unul dintre ultimii aliaţi ai Phenianului.
”Aceasta nu este o surpriză. Liderul nord-coreean vrea să atragă atenţia în asemenea momente, Vreau doar ca toată lumea să înţeleagă că Statele Unite vor susţine 100% marele nostru aliat, Japonia”, a declarat Trump pentru reporterii adunaţi în Palm Beach, Florida.
Preşedintele Trump şi-a petrecut weekend-ul alături de premierul Japoniei, Shinzo Abe. Acesta din urmă a catalogat lansarea drept ”absolut intolerabilă” şi a cerut regimului nord-coreean să respecte rezoluţia Naţiunilor Unite.
China rămâne principalul aliat al regimului nord-coreean, dar liderii de la Beijing sunt din ce în ce mai frustraţi de provocările lansate de către Phenian.
Donald Trump a promis anterior că politica sa vizavi de regimul nord-coreean va fi complet diferită de cea adoptată de Barack Obama, care a dat dovadă de ”răbdare strategică” cu privire la provocările lansate de Phenian.